Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 09:30 |

Čović na obilježavanju 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu

FENA Saopćenje

ZAGREB/SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović nazočio je na obilježavanju 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu – Dana Sveučilišta. 

Svečanost obilježavanja proslave odvijala se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Uz nazočnost nositelja društvenoga, znanstvenoga, kulturnog života, svečanosti su nazočili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je ovom prigodom uručila i povelje zagrebačkom Sveučilištu te fakultetima koji su proslavili više od sto godina djelovanja, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Sveučilište u Zagrebu akademskom godinom 2018./2019. obilježava 350 godina od svoga utemeljenja. Njegova povijest počinje 23. rujna 1669. godine kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta. Od tada filozofski studij u Zagrebu, koji je počeo godine 1662., djeluje i formalno-pravno kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Obilježena 32. obljetnica 101. bosansko-brodske brigade HVO-a

Kosovo slavi 16. obljetnicu proglašenja nezavisnosti, Beograd ne priznaje državnost

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom