Svijet     | 04.11.2019. 10:17 |

Trump poručio Farageu i Johnsonu da se ujedine

FENA Internet

WASHINGTON, 4. novembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je pozvao britanskog premijera Borisa Johnsona i čelnika  Brexit stranke Nigelea Faragea da se ujedine kako bi zaštitili mogućnosti za proširenu trgovinu između Sjedinjenih Država i Velike Britanije nakon što Britanija napusti Evropsku uniju.

Trump je rekao novinarima u Bijeloj kući da su obojica političara njegovi prijatelji, ali Johnson je "pravi čovjek" za svoju funkciju, javio je Reuters.

Farage je u nedjelju rekao da se neće kandidovati za mjesto u parlamentu na vanrednim izborima u Britaniji 12. decembra. Umjesto toga će se fokusirati na kampanju protiv Johnsonova sporazuma o izlazsku iz EU. Izbori su raspisani zbog zastoja u parlamentu u vezi sa Brexitom, više od tri godine nakon što su glasači odlučili napustiti blok.

Upitan koga podržava od vođa u Velikoj Britaniji, Trump je rekao da mu se sviđaju obojica.

- Mislim da će Boris uspjeti. Obojica su moji prijatelji. Ono što bih želio vidjeti je da se Nigel i Boris ujedine. Mislim da je to mogućnost - kazao je Trump.

Trump je rekao da izlazak Britanije iz EU mora biti strukturiran tako da olakša kontinuiranu trgovinu između Britanije i Sjedinjenih Država.

- Mi smo najbolja ekonomija na svijetu, a ako izađe iz EU na određeni način zabranjeno nam je trgovanje s Velikom Britanijom. To bi bilo veoma loše za Veliku Britaniju, jer možemo mnogo više poslovati s njima nego sa Evropskom unijom - kazao je Trump.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana