Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 12:20 |

Vlada FBiH povećala realizaciju preporuka ombudsmena

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas s ombudsmenkom za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jaminkom Džumhur i njenim saradnicima. Razgovarano je o provedbi preporuka Institucije ombudsmena BiH i potrebi blagovremene prevencije kršenja ljudskih prava.

-Za nas je ovo veoma bitan sasatanak, vrijeme je da sumiranje rezultata i pravljenje planova. Moram istaći da Vlada FBiH svake godine povećava broj realizacije naših pojedinačnih preporuka - rekla je Džumhur.

Istakla je da ombudsmene zabrinjava set pitanja koja su uzrok sistemskog kršenja ljudskih prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, pa je razgovarano o potrebi izmjena određenih zakona kako bi uočeni problemi bili riješeni. U nastavku sastanka razgovarano je i o konkretnim predmetima.

Premijer Novalić je istakao da će Vlada FBiH u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti mladim, porodici i porodiljama, te je najavio i pripremu akcionog plana za ljudska prava u Federaciju BiH.

Dogovoreno je da će Vlada FBiH odrediti posebnu kontakt osobu putem koje bi bila omogućena njena bolja komunikacija sa Institucijom ombudsmena BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH - Djeca iz povratničkih sredina poslala pisma podrške našim Zmajevima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo