Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 13:00 |

Deminirana trasa puta koja povezuje više sela u oba bh. entiteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - U lokalnoj zajednici Susječno, 39 kilometara jugozapadno od Kalinovika, završen je deminerski zadatak "Put Uzriječje – Vilišta (Rajac)".

Taj izuzetno zahtjevan deminerski zadatak obavili su deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) - Tuzla, Bihać i Goražde.

Na tom zadatku, koji je rađen manuelnom metodom, očišćeno je 12.993 metara kvadratnih sumnjive površine na kojoj su pronađene tri mine PMA 3, jedna mina PMR-2A i jedno neeksplodirano ubojno sredstvo - NUS (ručna bomba M52).

Deminirana je trasa puta širine osam metara kako bi se izvršilo probijanje puta i spojilo više sela u oba entiteta, od Bjelimića i Odžaka u općini Konjic u Federaciji BiH, do Uloga u općini Kalinovik u Republici Srpskoj.

Velika zagađenost tla metalom, zajedno sa gustom vegetacijom, otežavala je i usporavala rad deminera.

Pored medicinskih vozila i medicinara FUCZ na ovom zadatku  angažovan je i helikopter za hitnu medicinsku evakuaciju Oružanih snaga BiH (MEDEVAC).

I ovaj zadatak pokazao je dobru saradnju OSBiH i FUCZ  i visok nivo profesionalnosti pilota OSBiH, kako u rutinskim letovima do heliodroma, tako i u realizaciji vježbe MEDEVAC. 

Na zadatku, u skladu sa potrebnim standardima, urađeno je završno obilježavanje, trajno obilježavanje od pravca Uloga sa 66 samostalnih minskih znakova, a na mjestima gdje zadatak graniči sa rizičnom površinom, urađeno je polutrajno obilježavanje.

Prije rata put je korišten od stanovništva i ŠG “Zelengora” za prilaz imanjima i eksploataciju šume. Put, od koga su neke kuće udaljene tek oko 60 metara, zbog minske opasnosti poslije rata nije se koristio.

- Bio je ovo jedan od težih zadataka sa kojim su se do sada susretali demineri FUCZ. Težina ovog zadatka ogledala se u nepristupačnom terenu, velikim usponima, zagađenosti tla metalom i kamenitom trasom pa je bilo veoma teško vršiti otkopavanje indikacija koje je registrovao metal detektor - saopćeno je iz FUCZ-a.

Završetkom ovog zadatka omogućena je obnova kuća i rekonstrukcija puta koji povezuje Bjelimiće u općini Konjic sa Ulogom u općini Kalinovik, te su na ovaj način stvoreni bolji i sigurniji uslovi života za povratnike na ovom području.

Lokalno stanovnistvo iz Bjelimića i iz Baka u svakom trenutku bili su na raspolaganju deminerskim timovima pa im FUCZ-a i na ovaj način najiskrenije zahvaljuje, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!