Kultura     | 04.11.2019. 14:25 |

Počela Biskupska konferencija BiH u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Nakon što su zajedno slavili Euharistiju u katedrali i Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine danas su započeli redovito zasjedanje.

Pozdrav i riječi dobrodošlice svima članovima Biskupske konferencije BiH i svim delegatima uputio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Kardinal Puljić u obraćanju članovima Biskupske konferencije napomenuo je da unatoč brojnim pisanim zahtjevima i razgovorima ni vlast ni mediji nisu zainteresirani za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata oduzete crkvene imovine koja se uništava, preprodaje ili prepisuje na druge vlasnike.

- To se odnosi i na pitanje diskriminacije kada je riječ o zdravstvenom i mirovinskom osiguranju vjerskih službenika. Ako budemo imali vremena, dotaknut ćemo i te teme, a možda uputiti i poruku u vezi s tim, ukoliko naša poruka išta znači u ovoj zemlji - dodao je Puljić.

Iz Hrvatske biskupske konferencije Mato Uzinić, biskup dubrovački, kazao je u obraćanju da je prisustvo predstavnika te biskupske konferencije jamstvo podrške zajedništvu te doprinosu izgradnji boljeg i pravednijeg društva u Bosni i Hercegovini.

Biskup Stojanov prenio je pozdrave predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda Ladislava Nemeta i ostalih članova konferencije koja se sastoji se od četiri država bivše Jugoslavije napominjući da će staviti naglasak na događaje Katoličke crkve u Makedoniji.

Zahvalio je svim članovima Metropolitanske crkve na podršci koju im pružaju i nesebičnu pomoć pruženu prilikom dolaska Svetoga oca pape Franje u Makedoniji i u povodu Studijskog dana.

Tokom radnog dijela zasjedanja biskupi će, uz redovne teme, razmotriti okvirni prijedlog zajedničkog programa šeste pastoralne godine za svećeničke kandidate, saslušati izvještaje te se osvrnuti na neka aktualna pitanja, javila je KTA.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zasjedanje HBK i BK BiH; Vukšić: Omogućiti da se izbori provode u skladu s europskim standardima

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice stigao u Sarajevo

Završeno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta