Kultura     | 04.11.2019. 15:54 |

Općina Stari Grad - Reakcija povodom obrušavanja zida kasarne Jajce

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Nakon obrušavanja dimnjaka kasarne Jajce i nanošenja materijalne štete stanovnicima ulice Tabijska na Vratniku, Općina Stari Grad Sarajevo pozvala je na hitnu reakciju Gradsku upravu Grada Sarajevo kako bi takvi slučajevi bili spriječeni te izbjegnute dalekosežnije posljedice.

U saopćenju iz Općine ističu da je neulaganje i neodržavanje kasarne Jajce dovelo do toga da je objekat u veoma lošem stanju te ugrožava ne samo imovinu, nego i živote stanovnika.

Podsjećaju da je Općina Stari Grad pokušavala riješiti problem kasarne Jajce – neprespektivne vojne imovine, više od deset godina, tražeći od Vlade Federacije BiH, 2008. godine da taj objekat ustupi Općini Stari Grad na korištenje.

Zahtjevi su Vladi FBiH upućivani još od 2008. godine, a načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić je naveo da bi tada rekonstrukcija objekta, kao kulturno-historijskog spomenika, koštala oko 12-13 miliona eura, ali bi kompletan projekt rekonstrukcije koštao oko 25 do 30 miliona eura.

- Nije tajna da smo imali zainteresovane investitore, a predlagali smo i raspisivanje međunarodnog tendera - pojasnio je Hadžibajrić.

Navodi se da Vlada FBiH nikada nije donijela odluku u korist Općine Stari Grad, a umjesto toga, kako se dodaje, Vlada FBiH dala je početkom ove godine na privremeno korištenje kasarnu Jajce Gradu Sarajevo na period od 49 godina.

Iz Općine Stari Grad i dalje smatraju da je za kasarnu Jajce najbolje rješenje dati je na raspolaganje toj lokalnoj samoupravi koja bi, u skladu sa svojim nadležnostima, našla najbolje rješenje za status tog objekta, zaštitila ga kao dobro graditeljskog naslijeđa i stavila u privrednu funkciju.

U cilju upozoravanja građana na opasnost na toj lokaciji Civilna zaštita postavila je danas table i trake upozorenja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo