Svijet     | 05.11.2019. 10:36 |

Sjeverna Koreja: Sjedinjene Države imaju "neprijateljsku politiku"

FENA Internet

SEUL, 5. novembra (FENA) - Izvještaj SAD-a koji Sjevernu Koreju naziva sponzorom terorizma pokazuje "neprijateljsku politiku" koja sprečava napredak u razgovorima o denuklearizaciji, saopćeno je u utorak iz vlade Sjeverne Koreje, uoči posjete visokog američkog diplomate Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja optužila je Sjedinjene Države da nisu pokazale fleksibilnost nakon prekida prošlog mjeseca u prvim razgovorima njihovih zvaničnika otkako su se predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u junu dogovorili o ponovnom otvaranju pregovora.

- Put za dijalog između DPRK-a i SAD-a sve se više sužava zbog takvog stava - navodi sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, pozivajući se na zvaničnika ministarstva vanjskih poslova i koristeći službeno ime te zemlje, Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK).

Nedavni izvještaj američkog State Departmenta o terorizmu "još jednom dokazuje" da je američko odbacivanje Sjeverne Koreje pokazalo "neprijateljsku politiku", podsjeća Reuters.

Agencija se pozvala na "Izvještaje o terorizmu za 2018. godinu", objavljena prošle sedmice, u kojem se ponovo potvrdilo da je Sjeverna Koreja državni sponzor terorizma.

Ovaj stav Sjeverne Koreje objavljen u utorak uslijedio je uoči posjete američkog zvaničnika Davida Stilwella Seulu, tokom koje se očekuje da će razgovarati o zastojima pregovora sa Sjevernom Korejom, kao i odlukama Južne Koreje da prekine sporazum o razmjeni obavještajnih podataka s Japanom.

Zvaničnici Sjedinjenih Država nisu detaljno opisali Stilwellov dnevni red, ali su rekli da će razgovarati o snazi savezništva SAD-Južna Koreja i saradnji u vanjskoj politici.

Washington je pozvao Južnu Koreju da preispita odluku o prekidu sporazuma o razmjeni obavještajnih podataka prekinutog zbog eskalirajućeg političkog i ekonomskog spora s Japanom.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo