Bosna i Hercegovina     | 05.11.2019. 11:56 |

Ostvaren napredak i porast aktivnosti u sektoru zemljišne administracije

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. studenoga (FENA) - Više od tri stotine geodetskih stručnjaka iz osam zemalja okupilo se proteklog tjedna u Neumu na 4. kongresu o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Geodetskog društva Herceg-Bosne.

Uvodna sesija Kongresa bila je posvećena temeljnim državnim registrima (registri osoba, adresni registar, katastar i zemljišna knjiga), a njihova uspostava, digitalizacija i digitalno povezivanje bile su glavne odrednice Kongresa.

Prezentirano je povezivanje registara u Švedskoj kao dobar primjer prakse kojemu bi trebala težiti i naša zemlja, a također je predstavljeno i stanje registara u BiH, aktivnosti koje se provode te budući planovi, priopćeno je u utorak iz Geodetskog društva Herceg-Bosne.

Sesija je zaključena prezentacijama predsjednika i generalnog direktora Europskog vijeća geodeta (CLGE) Mauricea Barbierija i Jean-Yves Pirlota, koji su predstavili tu organizaciju, njezin rad i značaj posvećenosti profesionalnoj etici u geodetskoj struci.

U posebnoj sesiji prezentirane su aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i dostignuća projekta ''Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH'' poznatijeg kao CILAP. Sudionici Kongresa upoznati su s impresivnim rezultatima koji su u sustavu zemljišne administracije postignuti u proteklih nekoliko godina.

Ravnatelj Uprave Željko Obradović posebno je istaknuo rezultate projekta "Registracije nekretnina" kroz koji je, pored ostalog, za 265 katastarskih općina obavljeno usuglašavanje podataka katastra i zemljišnih knjiga.

Sudionicima Kongresa predstavljena je i IT strategija sustava zemljišnih knjiga i katastra u Federaciji BiH za razdoblje do 2029. godine, gdje je glavna odrednica nastavak rada na daljnjoj integraciji podataka.

Prezentirane su i usluge i podatci koje nudi Uprava, kao i osnovni geodetski radovi koji se provode ili planiraju. Bilo je zadovoljstvo vidjeti da se u Federaciji BiH podatci nude putem web servisa, kao i da se provode opsežna geodetska mjerenja, o čemu se na prethodnim sličnim skupovima slušalo samo od stručnjaka iz inozemstva.

Navedeni rezultati postignuti su uz veliku pomoć CILAP projekta, za kojeg je tijekom Kongresa potpisano produženje ugovora za naredne dvije godine. Radni tim CILAP projekta predstavio je i dostignuća na uspostavi adresnog registra, registra cijena nekretnina i digitalnog arhiva.

Iz svih obavljenih prezentacija vidljiv je veliki napredak i porast aktivnosti u sektoru zemljišne administracije, navodi se u priopćenju.

U preostale četiri sesije Kongresa prezentirani su prijavljeni radovi, njih ukupno 22, a opseg tema bio je vrlo širok, od temeljnih državnih registara, preko organizacije sustava zemljišne administracije, povezivanja katastra i zemljišnih knjiga, infrastrukture prostornih podataka, pa do osnovnih geodetskih radova.

U sklopu Kongresa organizirana je izložba geodetske opreme i softvera, na kojoj su se sudionici Kongresa imali priliku upoznati s bogatom ponudom prijavljenih izlagača.

Sudionici Kongresa organizaciju su kongresa ocijenili su vrlo uspješnom, kao i kvalitetu prezentiranih radova.

Očekuje se kako će predstavljeni stručni radovi, razmijenjena iskustva sudionika i izlaganje gostiju iz inozemstva, koji su sudionicima prenijeli europska iskustva na području katastra i geodezije, pomoći da se dodatno ubrzaju postojeći pozitivni procesi u sektoru zemljišne administracije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Peti kongres o katastru u BiH od 27. do 29. rujna u Neumu

Herceg najavio nastavak potpore Geodetskom društvu Herceg Bosne

Geodetsko društvo Herceg Bosne obilježilo 25 godina rada

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana