Svijet     | 05.11.2019. 13:52 |

Evropski sud pravde: Poljska je prekršila evropske zakone reformom pravosuđa

FENA Internet

LUXEMBOURG, 5. oktobra (FENA) - Pokušaji poljskih vlasti da snize starosnu dob za penzionisanje sudija krše evropske zakone, presudio je u utorak vodeći evropski sud, intenzivirajući sporenje između Bruxellesa i konzervativne vlade u Varšavi oko demokratskih standarda.

Pravila koje je Poljska pokušala da uvede prije dvije godine snižavaju starosnu do za penzionisanje  i prave razliku između muških i ženskih sudaca "suprotna su evropskim zakonima", saopćio je Evropski sud pravde, stajući na stranu Evropske komisije u sporu s Poljskom.

Odluka poljskih vlasti takođe daje ministru pravde isključivo pravo da odluči da li da produži službu sucima nakon isteka starosne dobi za penzionisanje.

Poljska vlada je reagovala tvrdeći da su te promjene suverena odluka koja "ne krši nezavisnost pravosuđa".

 - Presuda se odnosi na staru situaciju koja ne odražava trenutne regulative - saopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, dodajući da je reforma izmijenjena u prošloj godini radi izjednačavanja starosne dobi za žene i muškarce  i produženja sudačke službe u nacionalnim sudskim vijećima. Komisija bi trebala povući svoju pritužbu protiv Poljske nakon što izmijenjeni zakon stupi na snagu - saopćilo je ministarstvo.  

Poljska vladajuća Stranka prava i pravde, koja je često u sporu s institucijama EU, insistira da su reforme pravosuđa potrebne kako bi se zemlja borila protiv korupcije i promijenila pravosudni sistem koji još pati od komunističkog naslijeđa.

Evropska komisija smatra, međutim, stav poljskih vlasti dijelom uznemirujućeg trenda među nekim istočnim članicama bloka ka autokratskoj vladavini koja ugrožava evropske standarde demokratije, nezavisnosti pravosuđa i pravne države, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana