Sport     | 06.11.2019. 13:12 |

Raščić: Projekt rekonstrukcije pomoćnog stadiona u Goraždu iduće godine

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. novembra (FENA) - Projekt rekonstrukcije pomoćnog stadiona u goraždanskom naselju Prvi maj, iako najavljen u ovoj, trebao bi biti realizovan u narednoj godini – kazao je član izvršnog odbora Fudbalskog saveza (FS) BiH Muhidin Raščić.

Po njegovim riječima, time je FS BiH koji u najvećoj mjeri finansira ovaj projekt, ostavio dovoljno vremena da se u lokalnim budžetima za 2020. godinu planiraju nedostajuća sredstva.

- Na sastanku koji smo imali sa premijerkom i gradskom upravom zamolili su nas da taj projekt zaledimo do iduće godine. Mi smo to ispoštovali, tako da ćemo biti zadnji ili predzadnji kanton u kojem će se realizovati ovaj projekt iz razloga što se nije zaokružila kompletna finansijska konstrukcija. Dobili smo obećanje tada od premijerke da će sredstva biti planirana u budžetu za narednu godinu - kazao je Raščić.

Resorni kantonalni ministar Arman Bešlija potvrdio je da je u Nacrtu budžeta BPK koji je usvojila kantonalna Vlada, za ovaj projekt planirano 70.000 KM. U Fudbalskom savezu očekuju da će svoj dio obaveza ispoštovati i Grad Goražde u smislu obezbjeđenja sredstava i provedbe tenderske procedure.

- U FS BiH se čeka signal grada da se počne raditi i zamolio bih gradonačelnika odnosno sve institucije da se provede tender, pošto imaju parametri šta se treba raditi, tako da ne čekamo iduću godinu i da počnemo sa zemljanim radovima. Ako prođe ovaj projekt na najbolji način uz podršku grada i kantona, mi bi se poslije mogli obratiti FS da tržimo sredstva za neke manje reflektore, tako da bi stadion bio osposobljen za cjelodnevnu upotrebu - ističe Raščić.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije pomoćnog stadiona je oko 460.000 KM, a posredstvom UEFA-e, FS BiH za ovaj projekt obezbijedio je 260.000 KM, dok je učešće lokalne zajednice oko 200.000 KM.  

Grad Goražde je među 15 lokalnih zajednica koje su aplicirale, a potom odabrane od Fudbalskog saveza za realizaciju ovog značajnog projekta. Za razliku od Goražda, on je u nekim gradovima već okončan, dok je u drugim realizacija u toku.

Pomoćni stadion u Goraždu je trenutno u katastrofalnom stanju i potpuno je neuslovan za upotrebu, tako da će njegovom rekonstrukcijom biti omogućeni uslovi za normalne treninge i okupljanje mladih.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'