Bosna i Hercegovina     | 06.11.2019. 14:46 |

U Srebrenici predstavljen 'Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995.'

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 6. novembra (FENA) - U Srebrenici je danas prezentiran "Bosanski atlas ratnih zločina", u organizaciji Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva, Mreže za izgradnju mira, Udruženja Sara-Srebrenica i foruma ZFD BiH.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo Mirsad Tokača kaže da je Atlas rađen na nivou BiH i da su tretirani svi građani bez obzira na vjersku i etničku pripadnost.

- Želimo građanima ovog grada, a prije svega žrtvama genocida, predstaviti 'Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995' kao još jednu novu dimenziju našeg odnosa sprem prošlošću i očuvanja sjećanja na žrtve. Prije svega govorimo o Srebrenici i žrtvama genocida. 'Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995' je jedan alat koji će omogućiti građanima pristup svemu onome što smo mi više od dvadeset godina sakupljali - rekao je Tokača.

Ističe da ove godine Istraživačko-dokumentacioni centar obilježava petnaest godina rada, svaka dokumentacija je digitalizirana i najveći njen dio je obrađen i postavljen u Atlas ratnih zločina. Svi građani imaju pristup provjeri informacija te mogućnost da reaguju ukoliko je nešto pogrešno urađeno.

Prezentacije "Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995“ do sada su održane u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu i Tuzli. Namjera je, kako je rečeno, do kraja godine posjetiti što veći broj gradova u BiH. 

Kako je istaknuto, ono što "Bosanski atlas ratnih zločina" čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti, već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – naprimjer fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja.

Štaviše, mjesta masovnih grobnica, gdje god da su tijela identifikovana, povezana su sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a. Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo