Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 12:47 |

Odgovornost u prevenciji depresije kod mladih dijele obitelj, škola i društvo

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 7. studenoga (FENA) - Okruženje u kojem djeca odrastaju, a koje uključuje obitelj, školu, prijatelje i zajednicu, ključ je prepoznavanja i prevencije simptoma anksioznosti i depresije, rečeno je na predavanju koje je održano sinoć u Travniku.

Predavačica, certificirana savjetnica za mentalno zdravlje Lejla Zukan govorila je o najčešćim uzrocima pojave depresivnog raspoloženja kod mladih, znakovima po kojima se može prepoznati, kao i tipovima ponašanja mladih.

Kako se uz depresivno raspoloženje kod mladih najčešće javlja i anksioznost, roditelji su imali priliku upoznati se o vrstama i simptomima anksioznosti.

Kako je rečeno, ulogu i odgovornost u prevenciji pojave depresije i anksioznosti kod djece i mladih dijele obitelj, škola i društvena zajednica, a neki od sudionika predavanja govorili su o svojim iskustvima sa ovim problemom.

Istaknuto je, među ostalim, da je prvi korak u traženju rješenja podizanje svijesti zajednice i otvoren razgovor, bez tabua i suzdržavanja.

Predavanje je organizirao Centar za edukaciju mladih (CEM), koji, osim direktnog rada s mladima, kontinuirano organizira edukativne radionice, predavanja i druge događaje namijenjene roditeljima, prosvjetnim radnicima i svim onima koji su u svakodnevnom kontaktu s mladima.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

UG 'Nešto više': Mladima je bitno pojasniti kakve posljedice ima govor mržnje po njih same

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo