Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 12:36 |

Ozvaničena podrška SAD-a antikoruptivnim aktivnostima Kantona Sarajevo

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) -  Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Jorgan Andrews danas su potpisali Memorandum o razumijevanju koji tretira podršku i pomoć koju će Ambasada SAD pružiti Vladi KS u obučavanju i jačanju kadrovskih kapaciteta Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Osim jačanja kapaciteta Ureda, Forto je naglasio da je nastojanje da se Ured potpuno izdvoji od političkih uticaja i dovede struka koja će omogućiti da se prvenstveno Kanton Sarajevo izbori sa korupcijom.

- Američka administracija je možda prepoznala da je ovo put, kojim ćemo kao Kanton Sarajevo postati primjer ostatku države a u nekim stvarima i regije u borbi protiv korupcije. Ovo je veliki korak za Kanton Sarajevo – kazao je Forto.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Jorgan Andrews izjavio je da se samo zajedničkim radom i gradnjom mreža može garantirati sigurna i prosperitetna budućnost BiH, koja će pomoći da se zaštiti i SAD.

- Naš cilj je da gradimo kapacitete i podržimo institucionalnu saradnju između sarajevske policije, tužilaštva, Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i drugih institucija. U sklopu toga finansiramo Program saradnje i partnerstva u oblasti krivičnog prava u borbi protiv korupcije u BiH. Program je komponenta globalnog Programa američke advokatske komore, koji je osmišljen da osnaži policiju, istražioce, sudije, tužioce, pravnike u oblasti krivičnog prava, sudske administratore, aktere iz civilnog društva, zatvorske službenike, ministarstva pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i druge predstavnike krivičnog pravosuđa da svoj posao rade efikasno i djelotvorno – kazao je Andrews.

Pored navedenog Programa dodaje da se finansira „rad novog visokog savjetnika za rad i borbu protiv korupcije, koji će pružati podršku vlastima i antikoruptivnim aktivnostima u Kantonu Sarajevo“.

- Uskoro ćemo imenovati tu osobu i imat će iskustvo u uspješnom procesuiranju slučajeva javne korupcije u SAD. Očekujemo da će savjetnik biti od koristi svim institucijama uključenim u borbi protiv korupcije u KS – istakao je Andrews.

Vlada i narod Sjedinjenih Američkih Država su posvećeni sigurnoj, prosperitetnoj i stabilnoj BiH.

- Da bi BiH zauzela mjesto kojoj pripada u zajednici evropskih demokratija i ugradila osjećaj optimizma za budućnost među građanima mora uspjeti u prevenciji korupcije i borbi protiv nje. U Kantonu Sarajevo građani su prije godinu dana rekli da se stvari mogu i moraju poboljšati odnosno glasali su za budućnost u kojoj korupcija ne vlada. Ta očekivanja građana su veliki teret za izabrane zvaničnike i za one čija je dužnost da osiguraju vladavinu prava i da istražuju i procesuiraju korupciju - naglasio je ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

Potpisivanje Memoranduma ministrica pravde i uprave u Vladi KS Lejla Brčić vidi kao „novu faza koja će dovesti do toga da osobe koje su korumpirane moraju završiti iza rešetaka".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Čelnici Kantona Sarajevo uputili čestitku povodom Pesaha

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu