Kultura     | 09.11.2019. 11:52 |

Srebrena narukvica 'Sarajka' Mensura Bektića osvojila Azerbejdžan (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Nakon "Cvijeta Srebrenice" koji je osvojio srca ljudi diljem svijeta, i srebreno-tirkizna narukvica "Sarajka" sarajevskog majstora filigrana Mensura Bektića osvojila je članove komisije Svjetskog kongresa islamske umjetnosti u Bakuu (Azerbejdžan).

Na tom kongresu, održanom u oktobru ove godine, učestvovalo je više od 70 umjetnika iz 45 država svijeta. Poziv za učešće dobio je i poznati sarajevski umjetnik Mensur Bektić.

- Od organizatora sam dobio poziv za učešće, a s obzirom na to da je kongres bio i takmičarskog karaktera, tu sam predstavio narukvicu "Sarajka" - kazao je Bektić u izjavi za Fenu.

Podsjetio je da je prije četiri godine na sličnom takmičenju u Tabrizu (Iran) za "Cvijet Srebrenice" dobio specijalnu nagradu kao umjetnik s najviše pozitivne energije te s pričom koju "Cvijet Srebrenice" pronosi diljem svijeta.

Narukvica je od čistog srebra. Koristi se srebrena živa 0,25 c-0,70 koja se savija ručno, a za ukras je izabrao tirkiz jer emotivno stabilizira promjene raspoloženja i donosi unutarnji mir, ljubav.

"Sarajku" je uradio prije tri godine, a za razliku od "Cvijeta Srebrenice" koji je satkan emocijom bola, nepravde zbog agresije na BiH, zbog zločina, "Sarajka" ja satkana od emocija ljubavi, sreće.

- Emociju ljubavi koju sam prenio na "Sarajku" osjetili su i učesnici kongresa, tako je i osvojila žiri koji je ocjenjivao sve radove takmičara. "Sarajka" je podijelila drugo i treće mjesto - rekao je on.

U komisiji su bili certificirani UNESCO-ovi stručnjaci, profesori, vrsni poznavaoci svijeta umjetnosti iz Turske, Irana, Pakistana, Sudana, Malezije, Iraka.

- Ovo je prvi put da BiH dobije ovakvu nagradu. Sretan sam zbog toga i ponosan, jer sam uspio da na najbolji način prezentiram bogatstvo moje domovine, bogatstvo umjetnosti koja se baštini vijekovima. Moje predstavljanje je rezultiralo time da je komisija rado prihvatila prijedlog da se kongres sljedeće godine u septembru održi u Sarajevu. To bi bilo prvi put da se takav Kongres islamske umjetnosti održi na tlu Evrope – naveo je Bektić.

Već je obavio prve razgovore o pripremama kongresa sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvadom Kurićem, te najavio da će biti oformljen tim koji će raditi na pripremama.

- Želimo da cijelom svijetu pokažemo ljepote Bosne i Hercegovine, ljepote Sarajeva, ljepote našeg esnafa koji uprkos teškim vremenima opstaje i živi  - kazao je on.

Inače, porodica Bektić ima dugu tradiciju umjetnosti - filigrani, kazandžije, cizleri, od pra-pra dede Saliha Bektića koju je preuzeo njegov sin Alija, pa Munib, a potom otac Mensura Bektića.

Bili su vrsni sarajevski umjetnici, a Mensur Bektić podsjeća da je njegov pra-pra dedo Salih bio čuveni kazandžija, koji je u 19. stoljeću izradio "posudu sa kvočkom i pilićima"  koja je poklonjena francuskom konzulu, gostu bosanskog namjesnika Topal Osman-paše.

Pogledajte http://fena.ba/video/3630/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13eDOHvFKYI6g7sBCIDjNMDWs08vKi-LC?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bektić predstavio radove na međunarodnom festivalu rukotvorina u Uzbekistanu

Mensur Bektić austrijskoj ministrici Zadić uručio 'Cvijet Srebrenice'

Stipendije za učenike i studente iz Srebrenice i okoline

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana