Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 15:36 |

Kavalec: VSTVBiH ostaje važan partner u osiguranju efikasnosti pravosuđa

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Novoimenovana šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec izjavila je danas kako Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) ostaje važan partner, potcrtavajući spremnost Misije da i nadalje pruža potporu radu Vijeća.  

- Smatramo da je funkcioniranje ove institucije od ključne važnosti u osiguravanju neovisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa - kazala je ambasadorica Kavalec nakon nastupne posjete i obraćanja članovima Vijeća, upriličenih u pauzi njegovog dvodnevnog zasjedanja.

Podsjetila je kako je posljednje dvije godine OSCE-ova misija vršila posmatranje (monitoring) plenarnih sjednica i disciplinskih postupaka VSTV-a, navodeći kako će to nastaviti i u budućnosti.

Ambasadorica Kavalec je istaknula kako je taj monitoring OSCE-u omogućio da rad VSTV-a BiH prati na svrsishodniji način, te da prenese vlastite stavove nakon što identificira određena pitanja u njegovom funkcioniranju.  

Na sadržaj i poruke sastanka, koji je održan van prisustva javnosti, osvrnuo se i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, te tim povodom iskazao zahvalnost visokoj gošći za posjetu, podršku i ohrabrenje koje je pružila radu Vijeća i nezvisnom pravosuđu u BiH.

Kako je kazao, obostrano je naglašen značaj strateškog partnerstva, te razmijene mišljenja, uključujući i različita viđenja određenih pitanja i pojava.

- Partneri služe da razmjenjuju mišljenja i onda kada imaju različite stavove o različitim pitanjima. To se nije dešavalo često, ali se dešavalo i u dosadašnjem radu OSCE-a i vjerovatno će se dešavati i u budućnosti. Nadamo se što manje - poručio je Tegeltija.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s posljedicama neusvajanja revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, predsjednik VSTV-a BiH je kazao kako će to proizvesti ogromne i štetne posljedice, te sasvim sigurno usporiti, pa i onemogućiti da se svi ratni zločini ispitaju, istraže, procesuiraju i osude.

Precizirao je kako vrijeme i 'biologija' ne rade u korist procesuiranja ratnih zločina, podsjećajući kako osumnjičeni i svjedoci umiru.

Tegeltija je, istovremeno, ustvrdio kako je revidirana strategija uspostavila mehanizme značajnog ubrzavanja procesuiranja predmeta ratnih zločina, te da jedan od najvažijih podrazumjeva disperziju/distribuciju predmeta ratnih zločina na kantonalna i okružna tužiteljstva u bh. entitetima, a da fokus Tužiteljstva BiH bude na najtežim slučajevima.  

U nastavku sjednice/drugog dana zasjedanja, VSTVBiH je usvojio Informaciju o radu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) za treći kvartal 2019. godine.

Između ostalog, razmatrani su i modaliteti za unapređenje edukacije i stručnog usavršavanja sudija i tužitelja s fokusom na obaveznu početnu obuku za tek imenovane nositelje pravosudnih funkcija u BiH.

U vezi s tim, konstatirano je kako VSTV određuje početnu obuku, dok entitetski centri za edukaciju sudija i tružitelja utvrđuju i usaglašavaju njen program, koji potom Vijeće odobrava.

Elaborirani su i različiti aspekti u vezi s dinamikom početne obuke i osiguranjem određenog broja njenih sudionika, uključujući i odgovarajuća zakonska i tehnička rješenja.

Kako je najavljeno u nastavku sjednice bi, između ostalog, trebali biti razmatrani - Informacija o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije, metodologija izrade reformskog programa, te donesen određen broj odluka o prekidu, (i)ili produženju mandata, odnosno imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo obrazovanja BPK Goražde i Misija OSCE-a u BiH potpisali sporazum o saradnji

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Bunoza: Izmjene Zakona o VSTV-u predstavljaju početak reformi bh. pravosuđa (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom