Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 16:45 |

BPK: Iako najavljen, protokol o vođenju pregovora  nije potpisan

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. novembra (FENA) - Pregovarački timovi Vlade BPK Goražde i Nezavisnog strukovnog sinidikata radnika zaposlenih u zdravstvu, danas nisu potpisali Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji BPK Goražde, na koji je Vlada BPK Goražde dala saglasnost.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu odbio je potpisati Protokol, ističući primjedbe na okvirni rok za vođenje pregovora, do 45 dana. Iako je ovaj rok u skladu sa Zakonom o radu, Nezavisni strukovni sinidkat zahtijeva da rok za pregovore bude kraći.

Po riječima predstavnika pregovaračkog tima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Emira Baščelije, tim nema mogućnost potpisati predloženi protokol, jer nisu uvažene njihove primjedbe.

- Nažalost opet se sve odlaže i odgađa, što ne ide u dobrobit nikome, ali ja želim biti optimista zašto što je na ovom sastanku bila i premijerka i nadam se da ćemo postići određene rezultate i krenuti u ozbiljnije pregovore i na kraju postići dogovor. Mi smo iznijeli svoja dva suštinska zahtjeva, da se poboljšaju uslovi u zdravstvu kako bi bilo bolje i osoblju i pacijentima, u pogledu zanavljanja opreme kako statične, tako i pokretne, te da se potpiše granski kolektivni ugovor - kazao je Baščelija.

U kantonalnoj Vladi vjeruju da slijedi pozitivan ishod pregovora premda je izostao formalan čin njihovog otpočinjanja.

- U junu ove godine, u usmenom razgovoru sa predsjednikom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, pozvali smo na otpočinjanje pregovora. Međutim, oni su nam tada rekli da očekuju stav s federalnog nivoa. U međuvremenu, mi smo počeli pregovore sa drugim sinidkatom, to jeste sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije. Od početka, ova Vlada bila je spremna da razgovara i sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu o problemima zdravstvenih radnika i u krajnjem slučaju, spremna je i na potpisivanje novog kolektivnog ugovora,  jer je stari istekao u februaru mjesecu 2019. godine - istakao je član pregovaračkog tima Vlade BPK, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Sindikat doktora medicine i stomatologije najavljuje štrajk upozorenja

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta