Ekonomija     | 07.11.2019. 19:37 |

Dan poslovne dijaspore : Potpisan Memorandum o suradnji u području iseljeništva

FENA Saopćenje

ŽEPČE, 7. studenoga (FENA) - U okviru "Dana poslovne dijaspore Žepče 2019.", koji je upriličen u četvrtak u Žepču s ciljem uspostave bolje i dugoročnije veze s dijasporom, potpisan je i Memorandum o suradnji u području iseljeništva između Općine Žepče i općina Stari Janokovci i Tovarnik iz Republike Hrvatske.

Cilj potpisivanja Memoranduma je uspostava suradnje između tri strane potpisnice, kojom su predviđena zajednička djelovanja u području iseljeništva i unaprjeđenja sveukupne suradnje s iseljeništvom općine Žepče.

"Dan poslovne dijaspore Žepče 2019. godine" završni je događaj projekta „Rast zajedno s dijasporom“, a podržan je u sklopu projekta "Dijaspora za razvoj (D4D)", koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP BiH i IOM-om BiH.

Projekt podržan od strane međunarodnih donatora zajedno provode Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče, a kako je naglašeno tijekom obraćanja domaćina, svrha događaja je uspostaviti bolje i dugoročnije veze s dijasporom i omogućiti razmjenu znanja i iskustva u svim područjima života, priopćili su organizatori.

Tijekom svojih izlaganja svi govornici složni su u ocjeni da je potrebno uložiti mnogo više rada i truda kako bi dijaspora postala značajan faktor ekonomskog prosperiteta BiH.

Jedna od trenutno najznačajnijih aktivnosti koja se realizira u tom pravcu definitivno je projekt "D4D", koji se osim u Žepču realizira u još 19 lokalnih zajednica u BiH, a prvi efekti su 450 otvorenih radnih mjesta u BiH.

Događaju su prisustvovali predstavnici Vlade Švicarske, šef međunarodne pomoći Veleposlanstva Švicarske Patrick Egli, suradnica u Vladi Švicarske Azra Šarenkapa, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov, menadžerica D4D projekta Merima Avdagić, pomoćnik ministrice  za ljudska prava i izbjeglice BiH  Kemo Sarač, kao i predstavnici svih nivoa domaćih vlasti, gospodarstvenika iz dijaspore i lokalne zajednice, stoji u priopćenju.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

SIPA pretresla jednu lokaciju u Žepču

Čović: Politička i društvena kriza u BiH mora se žurno rješavati

Đaci se jučer vratili u školske klupe u općini Usora, u ponedjeljak će i u Žepču

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo