Kultura     | 08.11.2019. 12:47 |

Predstava 'Bullying Collection' bavi se teškom temom, otvara dijalog

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 13. novembra premijerno će biti izvedena predstava 'Bullying Collection', kojom se želi ukazati na vršnjačko nasilje kao problem u društvu.

Direktor SARTR-a i redatelj te predstave Aleš Kurt naglasio je na konferenciji za novinare činjenicu da se jedino 'permanentnim pritiskom na sve koji, na bilo koji način trebaju i mogu učestvovati, može nešto promijeniti'.

- Iako znam da to nije utjeha ljudima koji su nekoga izgubili, barem je početak - naglasio je.

Dodaje da u toj predstavi svaka scena ima svoju priču, a sve su potom uvezane. Ipak tema koju obrađuje mnogo je šira i ozbiljnija nego je to moglo biti obuhvaćeno tom, kako je kazao, malom teatarskom predstavom.  

Autorski tim predstave u susretu sa novinarima izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da sudjeluje u toj predstavi za koju kažu da je emotivna i teška, na momente mučna, ali i zanimljiva i inspirativna za rad. 

Glumica Selma Alispahić podsjetila je da teatar ima zadatak da, kako je kazala, daje glas onima koji su ušutkani, hrabrost obeshrabrenima, da izvuče na svjetlo dana one u mraku 'a povodom ove teme, takvih je mnogo oko nas'.

- Ovo nije predstava koja će dati neka rješenja za temu koju obrađuje. Ova predstava otvara dijalog koji nam je prijeko potreban, s nadom da će se što više ljudi uključiti u taj dijalog - naglasila je.     

Kostimografkinja Lena Samardžić navodi da je za scenografiju i kostime za predstavu korištena gaza. Naglašavajući simboliku kaže da se taj nježan materijal može lako rasparati, ali kad se slojevito slaže postaje jako čvrst.

- Gaza i zavoji u predstavi prikrivaju rane, štite rane. Isto tako otkrivaju krv, upijaju tu krv, otkrivaju bol. Simbolika u predstavi kroz to je provedena – kazala je.

Muzika u toj predstavi zauzima značajno mjesto. Autor Nedim Zlatar ističe da mu je bilo inspirativno raditi, a zvuk koji su dobili odgovara kontekstu.   

- Predstava se bavi teškom temom, postavlja zadatak rješavanja tog problema - kazao je.

Predstava 'Bullying Collection' nastala je prema tekstovima grupe autora, a igraju Selma Alispahić, Jasenko Pašić, Sead Pandur, Maja Salkić, Davor Sabo, Ana Mia Karić, Adnan Kreso i Vanja Matović. Dramaturginja je Nejra Babić, a scenograf Vedran Hrustanović.

Reprizna izvođenja zakazana su za 14., 15., 18. i 19. novembar na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Imširević: Muhamed Ali se za ljudska prava borio šakama, ali i riječima (VIDEO)

U Pozorištu mladih premijerno izvedena 'Londonska priča' za učenike osnovnih škola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo