Sport     | 08.11.2019. 13:47 |

Više od 90 plivača iz sedam zemalja na turniru u paraplivanju na Otoci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Više od 90 plivača iz sedam zemalja ovog vikenda na Olimpijskom bazenu "Otoka" u Sarajevu nastupit će na 1. međunarodnom mitingu u paraplivanju pod nazivom "Sarajevo Open 2019 - U vodi smo svi jednaki".

Organizator prvog međunarodnog paraplivačkog takmičenja u Bosni i Hercegovini je Plivački klub SPID čiji će predstavnici predvođeni, između ostalih, Ismailom Zulfićem, Ismailom Barlovom, Kanitom Šabanović, Ajdinom Karišikom, te najboljim sportistom BiH u 2018. godini Nerminom Memićem, konkurisati za prve medalje pred domaćom publikom.

- Od 2015. godine od kada je klub osnovan pa do sada, nastupali smo na velikim međunarodnim takmičenjima isključivo izvan granica BiH. Sticali smo znanje, iskustvo, osvajali medalje, a sada smo ponosni organizatori jednog velikog međunarodnog takmičenja u našoj zemlji. Riječ je o izuzetnom značajnoj plivačkoj smotri za nas i bh. sport u cjelini. Borimo se za medalje, ali i šaljemo jasnu poruku nastavka razvoja paraplivanja u BiH. Uz naš prepoznatljiv slogan "U vodi smo svi jednaki" organizacijom ovog takmičenja, za koji se nadamo da će prerasti u tradiciju, mi pomjeramo granice i pokazujemo da ništa nije nemoguće - poručio je Amel Kapo, šef stručnog štaba i osnivač Plivačkog kluba SPID.

Zahvaljujući PK SPID u Sarajevu će ovog vikenda doputovati neki od najuglednijih međunarodnih sudija, delegata i predstavnika međunarodne plivačke organizacije. Osim domaćih plivačkih zvijezda na Olimpijskom bazenu "Otoka" za trofeje će se boriti i neki od svjetskih paraplivačkih prvaka.  

- Možemo s ponosom reći da u Sarajevo dolazi evropska plivačka elita. Izdvojio bih Dinu Sinovčića. Reprezentativac Hrvatske je aktuelni evropski i svjetski prvak i prvi hrvatski sportista koji je izborio normu za nastup na Parolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. U hrvatskom timu je i Kristijan Vincetić, aktuelni svjetski rekorder na 800 i 1.500 metara slobodnim stilom. Reprezentaciju Crne Gore predvodiće Ilija Tadić učesnik Paraolimpijskih igara u Riju 2016. godine. Turska reprezentacija dolazi sa nekoliko odličnih plivača - najavio je Kapo.

Ljubitelji vodenih sportova u dane vikenda moći će uživati u nastupima reprezentativaca Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz PK SPID.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Ismail Zulfić osvojio juniorsko zlato u Linjanu

Dominacija plivača Sport timea na Zimskom državnom prvenstvu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo