Bosna i Hercegovina     | 08.11.2019. 13:54 |

Migranti s Vučjaka bi trebali biti izmješteni u prihvatne kampove van USK-a

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 8. novembra (FENA) - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da se ubrzano radi na uspostavljanju dva prihvatna kampa van područja Unsko-sanskog kantona (USK), u koja bi trebali biti izmješteni migranti i izbjeglice koje trenutno borave na Vučjaku kod Bihaća.

-Blizu smo takvog rješenja i prioritet nam je da zatvorimo taj divlji kamp na Vučjaku. Već u naredna dva-tri dana, pokušat ćemo stvoriti uslove za izmještanje određenog broja migranata iz ovog kampa u prihvatne centre u okolini Sarajeva. Ne znam odakle su se pojavile informacije o izmještanju migranata s Vučjaka u Biru i Miral. One su potpuno neistinite, jer su u privremenim prihvatnim centrima Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši već popunjeni smještajni kapaciteti. O eventualnom proširenju se nije ni razmišljalo - rekao je ministar Mektić.

Dodao je i kako u ovom momentu ne postoje uslovi za zatvaranje Bire i Mirala, na čemu insistiraju lokalne i kantonalna vlast u Unsko-sanskom kantonu.

-Operativna grupa za situaciju s migrantima i izbjeglicama u USK nije mogla, ni smjela vlasnicima ovih prostora zabraniti produženje ugovora o korištenju s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM). Ovi centri za sada ostaju otvoreni, jer trenutno nemamo alternativnih rješenja. Imamo novac, međutim, izostaje saglasnost lokalnih vlasti i adekvatna lokacija u državnom vlasništvu - riječi su ministra sigurnosti BiH.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je da ni lokalna vlast neće dopustiti nikakvo širenje postojećih kapaciteta, niti otvaranje eventualnih novih prihvatnih centara na području grada u ovom momentu.

-Nema novih kontejnera u Borićima, niti novih migranata u Biri. Stav Grada Bihaća je da ih ne smije ni biti, jer nam je neophodno rasterećenje, odnosno uključivanje i ravnomjerna podjela tereta migracijskog procesa na cijelu državu. Svi ovdašnji smještajni kapaciteti su ionako već odavno nadmašeni. Na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća ponudili smo lokaciju Lipe za gradnju privremenog prihvatnog centra, tako da nam to više niko ne može spočitavati. Uradili smo sve u okviru naših mogućnosti, pa čak i mnogo više - kazao je Fazlić.

Ponovio je i da će privremeni prihvatni kamp na Vučjaku ostati sve dok Ministarstvo sigurnosti BiH i međunarodne organizacije ne pronađu adekvatno rješenje za izmještanje van područja USK, s obzirom da ti ljudi ne mogu boraviti na gradskim ulicama Bihaća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana