Ekonomija     | 08.11.2019. 14:44 |

Zvizdić: Perspektiva članstva u EU podsticaj za reforme

FENA Saopćenje

ŽENEVA/SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Na poziv Svjetskog ekonomskog foruma predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovao je danas na Strateškom ekonomskom dijalogu o zapadnom Balkanu u Ženevi. Sastankom na visokom nivou je predsjedavao osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab.

Sastanak je bio prilika za razgovor o jačanju regionalne saradnje i podsticanju pomirenja i dijaloga kao ključnih faktora stabilnosti i ekonomskog napretka. Razgovarali su i o izgradnji pozitivne agende za budućnost regije, pa i šire, kao i o stvaranju prilika i novih inicijativa koje će olakšati ekonomski i socijalni napredak kroz javno-privatnu saradnju na zapadnom Balkanu. 

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Zvizdić je rekao da članstvo u EU i dalje nema alternativu za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju te da je perspektiva članstva podsticaj za sve socijalne i ekonomske reforme.

Naglasio je da je potpuna integracija zapadnog Balkana u interesu Evrope i da je potrebno nastaviti val ekspanzije temeljen na regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima te da će približavanje Evropskoj uniji otvoriti nove pozitivne perspektive stabilnosti, ekonomskog razvoja i vladavine zakona.

 Zvizdić je rekao da su ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana zapadnog Balkana od iznimne važnosti za jačanje ekonomske saradnje između zemalja regije i da ta saradnja uključuje poslovnu povezanost, digitalnu povezanost, kulturnu razmjenu, veze s mladima, itd.

 - Na pragu smo četvrte industrijske revolucije koja će u temelju izmijeniti način na koji živimo, radimo i na koji smo povezani jedni sa drugima. Regija mora iskoristiti mogućnosti digitalizacije i postati poželjnije mjesto za poslovanje i za nova ulaganja - rekao je Zvizdić.

Učesnici sastanka su se saglasili da su odgovornost i obaveza za djelovanje  uzajamni i izrazili nadu da će zajedno i  uz pomoć Svjetskog ekonomskog foruma djelovati u narednom periodu da se ekonomskoj i evropskoj perspektivi regije osigura svijetla izvjesna budućnost.

Strateški dijalog na zapadnom Balkanu je proces koji je počeo u Davosu u januaru 2018. godine, u cilju da pomogne partnerima tog dijela Balkana da se podigne ekonomski rast i životni standard, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Predsjedateljica Krišto u Davosu na panelu Blinkena i Friedmana o globalnim pitanjima

Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo