Ekonomija     | 08.11.2019. 16:41 |

Mostarski sajam i NR Kina nastavljaju uspješnu suradnju (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 8. studenoga (FENA) - Sastanak direktorice Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru Dalfine Bošnjak i veleposlanika Narodne Republike (NR) Kine u BiH Ji Pinga sa suradnicima, na kojemu se razgovaralo o dugogodišnjoj uspješnoj suradnji Mostarskog sajma i Kine te o nastupu ove države na narednom sajmu, održan je u petak u Mostaru.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak podsjetila je kako je ovogodišnja zemlja partner Sajma NR Kina predstavila sve svoje gospodarske potencijale.

- Kao organizatori izuzetno smo sretni što je Kina prepoznala BiH kroz Mostarski sajam, što su izrazili veliki interes za ulaganje u BiH, a i što su naši gospodarstvenici iz BiH našli partnere u Kini i već je došlo do faze izvoza u tu državu - istaknula je Bošnjak.

Navela je također kako je veleposlanik Ping izrazio želju za nastavkom suradnje s Mostarskim sajmom i Bosnom i Hercegovinom.

- Zahvalna sam što je veleposlanik Ping danas ovdje s nama, a pogotovo zato što ćemo i dalje surađivati. Pokrajina Liaoning sudjelovat će na sljedećem Mostarskom sajmu, a Kina je zainteresirana da kroz projekte sudjeluje u BiH, ali je također zainteresirana i da gospodarstvenici iz BiH dođu u NR Kinu i predstave svoje gospodarske potencijale, kao i da izvoze u tu državu. Mi smo tu da stvaramo šanse i prilike, a sigurna sam kako će i gospodarstvenici iz navedenih zemalja to prepoznati te da će napraviti dobar posao - istaknula je Bošnjak.

Dodala je kako će se 23. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru održati od 31. ožujka do 4. travnja, a zemlja partner bit će Mađarska.

- Mostarskom sajmu je najinteresantnije i najbitnije gospodarsko uvezivanje ne samo tvrtki iz Bosne i Hercegovine, nego iz cijeloga svijeta - kazala je direktorica Bošnjak.

Veleposlanik NR Kine Ji Ping kazao je kako je 22. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru na njega ostavio dubok dojam.

- Mostarski sajam predstavlja važnu platformu za suradnju na zapadnom Balkanu i ostavio je dubok dojam na mene ne samo zbog sudjelovanja Kine kao zemlje partnera, već i zbog toga što sam vidio svijetlu perspektivu bilateralnih odnosa, praktične suradnje, trgovine i ulaganja između Kine i BiH u okviru suradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe. Kina trenutno intenzivno priprema i organizira tvrtke koje će sudjelovati na 23. Međunarodnom gospodarskom sajmu sljedeće godine kojemu želim još plodnije rezultate - istaknuo je Ping.

Dodao je također kako će NR Kina nastaviti šire otvaranje svog tržišta.

- Svi imamo udjela u budućnosti jedni drugih, a sve dok jedni druge razumijemo i tretiramo jednako, ne postoji problem koji se ne može riješiti. Trebamo težiti razvoju otvaranjem tržišta, produbljivati razmjenu i suradnju, pridržavati se jedinstva, rušiti zidove umjesto da ih gradimo i smanjivati trgovinske barijere te usavršavati globalne lance vrijednosti i opskrbe kako bi se razvijala potražnja na tržištu - naveo je Ping.

Kineski veleposlanik kazao je kako velik broj kineskih turista Stari most u Mostaru smatra najomiljenijom turističkom destinacijom.

- Sad stalno čujem kineski jezik na ulicama Mostara i vidio sam znakove na kineskom jeziku u nekim hotelima, zato vjerujem da će dolazak kineskih turista pomoći razvoju lokalnog gospodarstva - istaknuo je Ping.

Dodao je također kako će projekt dionice Koridora Vc u Čapljini, čiji je izvođač radova kineska tvrtka, uskoro krenuti s radom.

- Nadam se kako će više kineskih tvrtki sudjelovati u izgradnji infrastrukture u BiH te kako ćemo zajedno s Bosnom i Hercegovinom raditi na promicanju gospodarskog razvoja dviju zemalja i postizanju razvoja zajedničke pobjede i prosperiteta - kazao je Ping.

 Pogledajte http://www.fena.ba/video/3632

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1i94K0ZAVd3-H3Zja3xo2NXwGhUmjaH6_?usp=sharing

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo