Bosna i Hercegovina     | 09.11.2019. 13:01 |

Mreža za izgradnju mira - Istrajati u borbi protiv svake vrste fašizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Mreža za izgradnju mira ohrabruje građane i građanke Bosne i Hercegovine da istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela, saopćeno je iz ove mreže povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Podsjećaju da je nasilje koje se dogodilo na ulicama i trgovima Njemačke 9. novembra 1938. godine označilo početak državnog organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom velikog broja nedužnih muškaraca, žene i djece. Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom Holokausta i obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

- Bosna i Hercegovina je društvo u kome su podjele nastale ratnim razaranjima još vidljive, u kome vlada etnonacionalna politika, gdje još postoje dvije škole pod istim krovom, gdje se dijelimo po trećinskom i ostalom pravilu, gdje se skrnave vjerski objekti, ispisuju grafiti sa fašističkim sadržajima, a na zgradama oslikavaju murali ratnih zločinaca – navode iz Mreže za izgradnju mira.

Napominju da promjena uvijek dolazi iznutra, od nas, i da smo svi mi individualno odgovorni prema sebi, svojim užim i širim porodicama, lokalnim zajednicama, čitavoj državi.

- Mreža za izgradnju mira će i u budućnosti nastaviti ulagati napore da se bosanskohercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, ponovnom uspostavljanju zlatnih mostova, građenju suživota i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste fašizma i antisemitizma – navodi se u njihovom saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mreža za izgradnju mira poziva one koji imaju saznanja o nestalim osobama u BiH da to otkriju

Mreža za izgradnju mira: Slavlje rođendana Orbana i Mitrovića na Dan bijelih traka je sramotno

Mreža za izgradnju mira pozvala na očuvanje mir u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu