Bosna i Hercegovina     | 09.11.2019. 11:06 |

Obilježena godišnjica rušenja Staroga mosta

FENA Denis Leko

MOSTAR, 9. studenoga (FENA) - U Mostaru je u subotu obilježena godišnjica rušenja Staroga mosta. U 10:16 minuta, u točno vrijeme kada se 1993. godine luk Starog mosta obrušio u Neretvu, Jasmin Kreso izveo je skok bez pljeska, a mostarski osnovci i srednjoškolci u Neretvu su bacili cvijeće.

Glasnogovornik Kluba skakača "Mostari" Saša Oručević kazao je kako je rušenje Starog mosta najcrnji dan u novijoj povijesti grada na Neretvi.

- Stari most predstavljao je simbol ljubavi, suživota i svega onoga čega se ljudi u zadnje vrijeme odriču. Danas smo skokom bez aplauza poslali poruku da se nikad nigdje u svijetu ne ponovi ovakva glupost ili bilo šta slično rušenju Starog mosta - kazao je Oručević.

Skakač sa Starog mosta Jasmin Kreso kazao je kako mu je ovo bio najteži, a ujedno i najdraži skok u životu.

- Događaj koji se dogodio na današnji dan doživljavam sa suzama u sebi, osjećaji su mi pomiješani i ovaj skok mi je najteži i najdraži u isto vrijeme. Prije skoka sam se molio i za sebe i za sve poginule borce i branitelje, volio bih da su vremenski uvjeti bili drugačiji, bila je potrebna velika hrabrost, ali to je naš posao i mi ćemo ga obaviti bez obzira na sve - kazao je Kreso.

Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. i 1566. godine.

Početkom rata, 1992. godine Stari most oštetile su srpske vojne snage i JNA, a 9. studenog 1993. godine Stari most srušio se nakon što je oštećen topničkim hicima ispaljenim s položaja HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: Stari most osvijetljen porukama ramazana

Skokom bez aplauza obilježena 30. godišnjica rušenja Starog mosta

Velika zastava Palestine na Starom mostu u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo