Svijet     | 09.11.2019. 11:58 |

Poljski premijer Morawiecki objavio sastav nove vlade

FENA Internet

VARŠAVA, 9. novembra (FENA) - Poljski premijer Mateusz Morawiecki objavio je sastav nove vlade u petak navečer, nakon pobjede vladajuće Stranke prava i pravde (PiS) na parlamentarnim izborima održanim 13. oktobra.

- Uvjeren sam da će ovo biti veoma efikasan, veoma dobar tim - izjavio je Morawiecki na konferenciji za novinare nakon objave nove vlade.

- Želimo nastaviti sa svim našim obećanjima, našim programom, i u duhu povjerenja mi ćemo ostvariti ono što smo najavili - kazao je.

Ministar finansija u novoj vladi je Tadeusz Koscinski, koji je naslijedio odlazećeg ministra Jerzyja Kwiecinskog. Michal Wos bit će novi ministar okoliša, nasljeđujući Henryka Kowalczyka, a portfelj za klimu preuzet će Michal Kurtyka.

Novo ministarstvo koje se bavi korporativnim djelovanjem bit će stvoreno pod vodstvom Jaceka Sasina, za koje se očekuje da će imati nadzornu ulogu nad tim institucijama.

Jadwiga Emilewicz predvodit će novo ministarstvo razvoja, a Malgorzata Jarosinska-Jedynak bit će nadležna za novo ministarstvo za fondove, uključujuči i raspolaganje evropskim fondovima.

Marlena Malag bit će nova ministrica zadužena za porodicu, rad i socijalnu politiku. Ministarstvo energetike u sadašnjem obliku bit će raspušteno. Jedina pozicija koja još nije popunjena, čiju je objavu Morawiecki odgodio, je ministar sporta.

Ostala ministarstva predvodit će isti ljudi kao i do sada, uključujući ministarstvo pravde, ministarstvo odbrane, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo obrazovanja i ministarstvo zdravstva.

Nova poljska vlada imat će 22 ministra, od kojih će troje također obavljati dužnot zamjenika premijera, prenosi Xinhua.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ruski ambasador ignorirao poziv da se pojavi u poljskom ministarstvu vanjskih poslova

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom