Svijet     | 09.11.2019. 16:57 |

Lideri evropskih zemalja na obilježavanju pada Berlinskog zida

FENA Internet

BERLIN, 9. novembra (FENA) - Lideri Njemačke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke prisustvovali su ceremoniji u Bernauer Strasseu, gdje stoji jedan od posljednjih dijelova Berlinskog zida, povodom obilježavanja 30. godišnjice rušenja simbola Hladnog rata koji je više od dvije decenije dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku.

Širom Njemačke danas se obilježava 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida, čime je označen početak kraja vladavine komunizma, ne samo u Istočnoj Njemačkoj nego u većini do tada socijalističkih država u Evropi.

Direktor Memorijalnog područja Berlinskog zida Axel Klausmeier prisjetio se građana Berlina kako se sa suzama radosnicama grle uveče, 9. novembra 1989. godine, javlja Anadolija.

Klausmeier je odao počast mirnim demonstrantima u Istočnoj Njemačkoj i susjednim zemljama Varšavskog pakta koji su izašli na ulice tražeći slobodu i demokratiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, govoreći na spomen-obilježju u maloj kapeli, u blizini nekadašnjeg Zida, spomenula je one koji su ubijeni ili zatvoreni zbog pokušaja bijega iz Istočne u Zapadnu Njemačku i navela da borba za slobodu širom svijeta nije gotova.

-Berlinski zid, dame i gospodo, je historija i uči nas: Nijedan zid koji bi ljude štitio i ograničavao slobodu nije toliko visok ili tako širok da se ne može srušiti - rekla je Merkel.

Svjetlosne instalacije, koncerti i javne tribine planirane su u cijelom gradu i drugim dijelovima Njemačke kako bi se obilježio pad Zida, uključujući i koncert na berlinskoj Brandenburškoj kapiji.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo