Magazin     | 10.11.2019. 09:04 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 10. studenoga (FENA) - 

- 1483. Rođen Martin Luther, njemački teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije. Njegova vjerska reformacija duboko je utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike u svijetu što ga je učinilo jednom od najvažnijih figura europske povijesti.

- 1759. Rođen Johann Christoph Friedrich von Schiller, njemački pisac u čijem djelu se s poezijom prožimaju filozofija, povijest i književna teorija.

- 1796. Umrla ruska carica Katarina II Aleksejevna (Katarina Velika). Na prijestolje je došla 1762. nakon dvorskog udara u kojem je svrgnut, a potom ubijen njezin muž Petar III. Uspješno je ratovala protiv Poljske i Turske i proširila teritoriju Rusije.

- 1919. Rođen Mihail Timofejevič Kalašnjikov, ruski inženjer koji je konstruirao automatsku pušku AK-47.

- 1928. Japan dobio novog cara koji će provesti zemlju kroz najveću kalvariju japanskog naroda u povijesti, II. svjetski rat i dvije atomske bombe koje su prvi put bačene na ljude u Hiroshimi i Nagasakiju. Hirohito je okrunjen na spektakularnoj ceremoniji.

- 1938. Umro državnik i prvi predsjednik Republike Turske Mustafa Kemal-paša, poznat kao Ataturk. Pod njegovim vodstvom 1922. zbačen je posljednji sultan Muhamed VI, a 1923. Turska je proglašena republikom.

- 1963. U epidemiji kolere u Indiji i Pakistanu za nekoliko tjedana umrlo više od 1.500 ljudi.

- 1969. Na javnoj televiziji PBS u SAD-u počelo emitiranje Ulice Sezam, najpoznatije i najdugovječnije dječje serije edukativnog karaktera.

- 1975. Vlade SFR Jugoslavije i Italije potpisale Osimski sporazum kojim je regulirana granica između dvije zemlje. Ugovorom je reguliran i dio sporne granice od Međe Vasi do zaliva Sveti Jernej, kao i granica u vodama Tršćanskog zaliva.

- 1982. Umro Leonid Iljič Brežnjev, generalni tajnik Komunističke partije i predsjednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 1964., kada je smijenjen Nikita Hruščov. Zamijenio ga je Jurij Andropov.

- 1994. Irak priznao Kuvajt kao suverenu državu.

- 1995. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje ratni zločin u Srebrenici koji su počinile snage bosanskih Srba.

- 1995. Vojne vlasti u Nigeriji su, pod optužbom za ubojstvo, objesile aktivistu za prava manjina Kena Saro Vivu i osam njegovih suradnika.

- 1997. Predsjednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Đijang Cemin potpisali deklaraciju kojom je okončan dugogodišnji pogranični spor dviju zemalja.

- 2001. Umro Ken Kesey, američki pisac koji je 1962. godine objavio čuveni roman "Let iznad kukavičijeg gnijezda", a koji je podržavao pobunu protiv rigidnih autoriteta i inspirirao hippie pokret 1960-ih godina.

- 2004. Vlada Republike Srpske uputila javno izvinjenje obiteljima Bošnjaka stradalih u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine, konstatirajući da se u Srebrenici dogodio "zločin velikog obima".

- 1997. Bh. redatelj Ademir Kenović proglašen za najboljeg redatelja na 10. međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, a njegovi filmovi "Savršeni krug" i "Nakon tišine Karoline Link" nagrađeni glavnim nagradama.

- 2007. Umro Norman Mailer, američki pisac, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je skoro sedam desetljeća dominirao američkom literarnom scenom.

- 2008. Umrla Miriam Makeba, južnoafrička pjevačica i svjetski simbol borbe protiv apartheida. Nagradu Grammy dobila je 1966. za album "An Evening with Belafonte and Makeba" koji je snimila s Harryjem Belafonteom.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu