Sport     | 10.11.2019. 14:24 |

Uspješna takmičarska sezona Atletskog kluba Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. novembra (FENA) - Takmičarska sezona koja je pri kraju, za Atletski klub Goražde jedna je od najuspješnijih od njegovog osnivanja - kazao je predsjednik tog kluba Zaim Šuman za Fenu.

Posljednji u nizu sjajnih rezultata ostvaren je prije nekoliko dana kada je na krosu u dužini od devet kilometara, organiziranom u Rajlovcu povodom formiranja Oružanih snaga BiH, Šuman osvojio prvo mjesto. U Atletskom klubu Goražde ponosni su i na druge rezultate ostvarene u ovoj takmičarskoj sezoni.

- Ja sam nastupio na maratonu na svjetskim vojnim igrama u Kini , naš Emir Hastor i Hamza Salković na međunarodnom podgoričkom maratonu ostvarili su odlične rezultate. Hastor je osvojio prvo mjesto na međunarodnoj utrci od osam km, Hamza je bio prvi na pet km. Takođe, na međunarodnom polumaratonu u Metkoviću gdje je nastupilo preko 550 takmičara iz 17 zemalja, Hastor je zauzeo prvo mjesto na međunarodnoj utrci na pet km , dok sam ja u glavnoj utrci bio četvrti i to su samo neki od rezultata – naveo je Šuman.

Pored brojnih nastupa na domaćim državnim i međunarodnim takmičenjima, Atletski klub Goražde organizirao je i niz događaja koji su doprinijeli popularizaciji tog sporta, posebno među mladima.

- Povodom Dana školskog sporta organizovali smo jedno dobro takmičenje na gradskom stadionu, zatim smo priredili Međunarodni miting prijateljstva za djecu do 15 godina koji će prerasti u tradiciju. Nastavili smo maraton za Srebrenicu, učestvovali na MOSI te bili suorganizatori Međunarodne utrke Goražde. Generalno možemo biti zadovoljni sa svim realizovanim aktivnostima koje su doprinijele da nam svakodnevno pristižu novi članovi i nadamo se da će klub rasti i dalje – kazao je on.

Uporedo s takmičenjima u Atletskom klubu već mjesecima intenzivno rade na izradi projektne dokumentacije i idejnog projekta za obnovu atletske staze u Goraždu. Predsjednik kluba naglašava da je ohrabrujuća činjenica da je ta inicijativa podržana i od nadležne komisije Kantonalne skupštine.

- Tu nam je pomogao naš sugrađanin Slavko Klisura koji je pokrenuo inicijativu u kantonu zajedno s nama. Imamo određena obećanja od grada i kantona da će nam svi izaći u susret.  Naravno, nećemo moći sami pokriti sve to, ali se nadam da ćemo kroz razne projekte prema višim nivoima i međunarodnim organizacijama, te uz pomoć naših brojnih prijatelja, realizovati taj projekat. Višestruko je značajan ne samo za atletičare jer tu stazu koriste  svi klubovi, djeca školskog uzrasta i značajan broj rekreativaca – kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde.  

Klub  trenutno broji više od 70 aktivnih članova  a za njih će tradicionalno u decembru biti održano završno takmičenje u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” s kojim će zvanično zatvoriti atletsku sezonu i krenuti s pripremema za narednu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uspješna predsezona u Međugorju, Amerikanci se vratili u velikom broju

Kenijska atletičarka Peres Jepchirchir postavila novi svjetski rekord u maratonu 

Coe uznemirio olimpijski pokret novčanim nagradama na OI za atletičare

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu