Stranačke aktivnosti     | 10.11.2019. 19:35 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres o neodgovornoj i netačnoj izjavi predsjednika Francuske Macrona
U povodu izjave Emanuela Makrona, predsjednika Republike Francuske, koju je objavio britanski “Ekonomist” 9.11.2019. godine, da je Bosna tempirana bomba tik uz Hrvatsku i da se naša zemlja suočava s problemom džihadista koji se vraćaju sa stranih ratišta, Platforma za progres podsjeća predsjednika Makrona na sljedeće činjenice:

Predsjednik Republike Francuske Miteran insisitrao je, nakon posjete Sarajevu 1992. godine, da očiglednu agresiju na suverenu Republiku BiH treba posmatrati kao humanitarnu, a ne sigurnosnu krizu prouzrokovanu agresijom, koja je trebalo da bude riješena u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, pa je time doprinio produžetku agonije stanovništva BiH za vrijeme agresije na našu zemlju;
Republika Francuska aktivno je učestvovala u izradi Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i potpisala ga je u Parizu u svojstvu svjedoka, zajedno s predstavnicima SAD, Rusije, EU, Njemačke i Velike Britanije, pa tako, kao i svi koautori i svjedoci, ima dodatnu odgovornost prema funkcionisanju nefunkcionalnog i diskriminirajućeg ustavnog okvira u Bosni i Hercegovini;
Od 2012. do 2017. godine oko 240 državljana BiH (180 muškaraca i 60 žena) otišli su na ratišta u Siriju i Irak, dok ih je iz Republike Francuske u tom periodu na ta ratišta otišlo 1900 francuskih državljana;
Procjenjuje se da je na stranim ratištima poginulo oko 60 državljana BiH, dok ih se oko 50 vratilo u BiH;
BiH je 2014. godine usvojila dopunu Kaznenog zakona BiH u članu 162. B), kojim se sankcionira učešće državljana BiH u paravojnim ili parapolicijskim formacijama u sukobima izvan BiH;
Do marta 2019. godine u BiH pravomoćno je pred Sudom BiH okončano više od 20 procesa protiv povratnika s ratišta u Siriji i Iraku, kao i protiv onih osoba u BiH koje su ih vrbovale, poticale i plaćale ta putovanja.
Pozivamo predsjednika Makrona, kao što smo pozvali i predsjednicu Republike Hrvatske kada je davala slične izjave, da ne daje netačne i neodgovorne izjave o Bosni i Hercegovini. To nije dostojno predsjednika Republike Francuske i ne doprinosi izgradnji dobrih odnosa između te zemlje i BiH.
Pozivamo sve zemlje, uključujući Francusku, koje su kreirale postojeći dejtonski ustavni okvir BiH da, ovoga puta bez ucjena i bilo kakvog pritiska, u ravnopravnom partnerskom odnosu sa institucijama BiH, pokrenu proces revizije Okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je, svojim presudama u slučajevima Sejdić&Finci, Pilav, Zornić, Šlaku i Baralija, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio neodrživim jer potiče otvorenu diskriminaciju oko pola miliona građana BiH po etničkoj pripadnosti i/ili mjestu prebivališta.
Podsjećamo da smo u BiH diskriminirani svi dok postoji bilo kakav pravni osnov za diskriminaciju bilo kojeg našeg građanina.
Platforma za progres
……………………………………………………………..
Ref:
Macron said in an interview with The Economist magazine on Thursday that "if you're concerned about this region, the first question is neither North Macedonia nor Albania, it's Bosnia-Herzegovina. The time bomb that's ticking right next to Croatia, and which faces the problem of returning jihadists."
Source: https://euobserver.com/foreign/146569
DW, 10 March 2019, BiH spremna za povratnike sa stranih ratišta,
https://www.dw.com/hr/bih-spremna-za-povratnike-sa-stranih-rati%C5%A1ta/a-47842686
S poštovanjem, 
Platforma za progres

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu