Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 11:14 |

Bukvarević na 26. godišnjici pogibije Hajdarevića i kladanjskih šehida

FENA Saopćenje

RAVNE/VAREŠ, 11. studenoga (FENA) - Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević  uime Vlade FBiH odao je počast i nazočio obilježavanju 26. godišnjice od pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića i šest kladanjskih šehida.

Obilježavanje je upriličeno u nedjelju u selu Ravne u općini Vareš, na mjestu pogibije Meldina Hajdarevića, a zatim kod spomenika poginulim braniteljima 121. kladanjske brigade na lokalitetu Dole, uz prigodan kulturni program, učenje Fatihe, polaganje cvijeća i obraćanje živih svjedoka navedenih događaja.

Borbe koje su vođene u studenom 1994. godine imale su za cilj presjeći cestovnu komunikaciju koja je povezivala tuzlansku regiju sa zeničkom i na taj način staviti u potpuno okruženje slobodno područje sjeveroistočne regije BiH, a zaustavljene su naročito ispoljenom hrabrošću boraca 1. bataljona 1. tuzlanske brigade i 121. kladanjske brigade.

Inače, to je bio jedini put kojim su do Tuzle i tuzlanske regije dolazili hrana, lijekovi i ostale potrepštine za život te su ga stanovnici smatrali "žilom kucavicom" za više od 500 tisuća ljudi koji su tada bili smješteni na području te regije.

Obraćajujući se nazočnima, ministar Bukvarević  podsjetio je na značaj ovog područja i razloge zbog kojih je prostor Nišićke visoravni bio česta meta agresora.

Također, kazao je i kako je Meldin Hajdarević bio jedan od najhrabrijih branilaca koji je sa samo 20 godina tri puta bio ranjavan, a da je svoju hrabrost i neustrašivost dokazao braneći domovinu na nekoliko ratišta širom Bosne i Hercegovine.

Prisutne je pozvao na jedinstvenost.

- Moramo biti jedinstveni, svi narodi koji ovdje žive i vole ovu državu moraju biti jedno i svi zajedno se moramo boriti za istinu, pravdu i procesuiranje svih zločina i zločinaca - kazao je tom prilikom ministar Bukvarević.

Meldin Hajdarević dobitnik je i Zlatne plakete Grada Tuzla te je nekadašnji član Muslimanskog omladinskog saveza.

Ministar Bukvarević  je s obiteljima, saborcima iz Crnih labudova i Patriotske lige te predstavnicima boračkih udruženja obišao i spomen-obilježje u Zubetima, gdje su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast za šest šehida, pripadnika 121. kladanjske brdske brigade, među kojima su i dva dobitnika Zlatnog ljiljana, priopćeno je iz Kabineta federalnog ministra.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Vareš - Svečano otvoren rudnik Rupice Adriatic Metalsa - postrojenje za preradu rude u Tisovcima

Pivić sa predstavnicima Adriatic Metalsa BH - U martu otvorenje novog rudnika u Varešu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo