Kultura     | 11.11.2019. 12:26 |

Počeli radovi na obnovi velike dvorane Bosanskog kulturnog centra KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - U toku su radovi na obnovi velike dvorane JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo".

Radovi će obuhvatiti i sanaciju bine, koja će nakon obnove biti produžena u polukružni oblik i spuštena na niži nivo, te će na taj način biti bliža i preglednija publici u gledalištu.

U toku je i nabavka nove razglasne i rasvjetne opreme koja će uskoro biti postavljena u velikoj koncertnoj dvorani, saopćeno je iz  JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo"

Također, u dvorani će bit zamijenjeni dotrajali podovi, dok će stolice u gledalištu biti popravljene i presvučene novom tkaninom. Sredstva za te radove koji se trenutno obavljaju su obezbijeđena putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Vrijednost popravke i sanacije bine je 32.530,68 KM, nabavka i ugradnja podnih obloga u velikoj dvorani BKC-a košatat će 40.692,60 KM, dok restauracija sjedišta iznosi 53.985,56 KM.

Obnova zgrade BKC-a počela je 2017. uz potporu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, općina Stari Grad i Centar te UNDP-a. U radovima na rekonstrukciji i restauraciji zgrade sudjeluju i konzervatori JU "Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS".

Tokom proteklih godina obnavljani su atrij, ulazni hol, galerija, postavljena je elektronska pristupna rampa za osobe sa poteškoćama u kretanju, a koja vodi iz Galerije u veliku dvoranu BKC-a, zatim termo izolacija vanjskih zidova i stropa, fasadna stolarija, centralno grijanje itd.

Obavljeni su brojni sanacijski i rekonstrukcijski radovi, a sada je na red došla i velika koncertna dvorana koja nije obnavljana niz godina.

Nakon završetka adaptacije, velikoj dvorani BKC-a koja odiše kulturnom i društvenom poviješću grada Sarajeva vratit će se stari sjaj, te će se na taj način svim posjetiocima pružiti mogućnost da u toj reprezantativnoj dvorani od povijesnog značaja prate različita kulturna dešavanja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Očekuje se da će obnova ukrajinske ekonomije od ruske invazije koštati 486 milijardi dolara

Zbog administrativnih komplikacija propada historijsko blago i bh. nacionalni spomenik Konak

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'