Kultura     | 11.11.2019. 12:19 |

Pravilnik za izvođenje prakse izvan škole osigurat će bolji kadar privredi ZDK-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. novembra (FENA) – Pravilnik o utvrđivanju uslova za izvođenje praktične nastave izvan škole, koji je od ove školske godine zaživio u školama na području Zeničko-dobojskog kantona, trebao bi osigurati kvalitetniju nastavu za đake, a za privredne subjekte tog kantona školovanu radnu snagu u skladu s njihovim i potrebama savremenog tržišta rada.

Više od 270 privrednih subjekata već prve godine realizacije tog pravilnika prihvatilo je u svoje pogone i odjele srednjoškolce, a najviše đaka prihvatile su medicinske ustanove iz tog kantona.

-U projektu sudjeluje 16 srednjih-stručnih škola, od kojih je njih 12 potpisalo i adekvatne ugovore sa privrednim subjektima. Ukupno je uključeno oko 1.300 djece, ali ovaj proces još nije završen. On će biti nastavljen pa koristim priliku da pozovem i druge poslovne subjekte da se uključe i iskoriste mogućnosti iz Pravilnika - kazao je na pres-konferenciji o saradanji s tržištem rada ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić.

On je najavio da će, već nakon završetka ove školske godine, sačiniti detaljnu analizu svih efekata realizacije tog procesa te da će, u skladu sa zahtjevima partnera, Ministarstvo korigovati Pravilnik.

-Obrazovne ustanove trebaju da ispune očekivanja i zadovolje zahtjeve zajednice, u ovom slučaju, naravno, i privrednih subjekata. Koordinacijom Ministarstva, odnosno obrazovnih vlasti i zajednice, možemo postići bolje rezultate u ovoj oblasti - kazao je Kozlić.

Ugovorima su, napomenuo je, regulisani načini i uslovi organizovanja i izvođenja praktične nastave koja se izvodi izvan škola.

- Nasušna je potreba da razvijete kadar za budućnost i ne može se samo osloniti na zvaničan proces edukacije. Moraju i kompanije shvatiti potrebu da razvijaju vlastite kadrove za budućnost - rekao je generalni direktor kompanije "Mann-Hummel“ iz Tešnja Mahmut Galijašević.

Kako je kazao, Njemačka su iskustva prenijeli te ih pretočili u obrazovni program tešanjskih škola, a što je osiguralo bolju edukaciju đaka koje kasnije oni sami zapošljavaju u svojim pogonima.

Tešanjski đaci, ističe Galijašević, u njihovim pogonima imaju priliku da usvoje neka moderna znanja, koja ne mogu vidjeti u klasičnom obrazovnom sistemu.   

Slična su pozitivna iskustva istakli i iz kompanija "ArcelorMittal“ Zenica te JZU BRC "Aquaterm“ Olovo, koji su također unazad nekoliko godina "otvorili svoja vrata“ za izvođenje praktične nastave školarcima iz njihovih gradova te osigurali mogućnost obrazovanja kadrova koji su njima potrebni.

Saradnici u projektu su i Privredna komora ZDK te Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja ZDK.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom