Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 12:36 |

Nezavisni blok - Švicarska je istinski i dokazani prijatelj BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Iskustva i adekvatno iskorišteni potencijali Švicarske, na osnovama različitosti i uređenja države, koji uveliko mogu pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka oslobađanju i pokretanju njenih potencijala u svim sferama, bili su dio razgovora s ambasadoricom Švicarske u BiH Andreom Rauber Saxer koji je upriličen u Centrali Nezavisnog bloka.

Uz podsjećanje da u ovoj prijateljskoj državi danas živi oko 60 hiljada građana porijeklom iz BiH, iskorištena je prilika da se istaknu pojedinosti o odnosima između dvije države.

U saopćenju Nezavisnog bloka se navodi da je Švicarska od 1996. do 2016. godine u Bosni i Hercegovini realizirala oko milijardu konvertibilnih maraka putem projekata iz raznih oblasti, a za period 2017. – 2020. godina taj iznos je 135 miliona konvertibilnih maraka.

Predstavnici Nezavisnog bloka iskoristili su priliku da se ambasadorici Rauber Saxer zahvale na dosadašnoj pomoći Bosni i Hercegovini i njihovoj predanosti, te da razmjene informacije o uspostavi što bolje saradnje i učešću u projektima koje podržava Vlada Švicarske u BiH.

Opći zaključak razgovora jeste da su Bosna i Hercegovina i Švicarska već odavno stvorile neraskidivu vezu, a ovo je trenutak u kojem se moraju razvijati snažni partnerski odnosi – navodi se u saopćenju.

Osvrćući se na ustavno uređenje Švicarske, ambasadrica Andrea Rauber Saxer podstakla je na potrebu za stalnim jačanjem demokratskog pristupa u odlučivanju i kreiranju ambijenta za bolji život svih građana u BiH.

Posvećenost Švicarske je u jačanju socijalne, ekonomske i političke inkluzije u BiH na njenom putu ka evropskim integracijama. Švicarska teži da doprinese daljem razvoju demokratskog političkog sistema i socijalne tržišne ekonomije koji se zasnivaju na odgovornim javnim i privatnim akterima kao i na aktivnim i osnaženim građanima – saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Švicarsko stanovništvo raslo je prošle godine rekordnom stopom u 60 godina zahvaljujući Ukrajincima

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta