Svijet     | 11.11.2019. 13:47 |

Turska vratila u SAD teroristu Islamske države

FENA Internet

ANKARA, 11. novembra (FENA) - Turska je vratila u Sjedinjene Države teroristu Islamske države (Daesh), i u ovoj sedmici će vratiti nekoliko terorista Njemačkoj, saopćilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Američki državljanin i terorista Daesha vraćen je nakon kompletiranja zakonskih procedura - izjavio je  Ismail Catakli, portparol ministarstva, za Anadolu Agency.

Deportacija njemačkog državljana teroriste Daesha je toku, kazao je Catakli, dodajući da će danski terorista Daesha biti deportovan tokom dana.

- Tako da će ukupno trojica stranih terorista danas biti deportovana iz zemlje - dodao je on.

Još sedam njemačkih terorista Daesha bit će deportovano 14. novembra, saopćio je portparol ministarstva.

Zakonski postupci protiv dvojice irskih državljana i pripadnika terorističke grupe zarobljenih u Siriji privode se kraju i oni će uskoro također biti vraćeni, dodao je on.

- Još dvojica njemačkih terorista koji su zarobljeni u Siriji bit će deportovani u ovoj sedmici. Pored toga, zakonski postupci protiv 11 francuskih terorista koji su zarobljeni na sirijskoj teritoriji su u toku - dodao je Catakli.

Ankara je saopćila da će vraćati teroriste Daesha u njihove matične zemlje, ali je nekoliko evropskih zemalja to odbilo, navodeći da su teroristima oduzeta državljanstva. 

Turska je do sada deportovala 7.500 terorista Daesha, objavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan su prošloj sedmici, dodajući da u turskim zatvorima trenutno boravi 1.149 terorista Daesha.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana