Ekonomija     | 11.11.2019. 14:26 |

Rudnici uglja Kreka posluju prilično stabilno, problem i dalje stara dugovanja

FENA Saopćenje

TUZLA, 11. novembra (FENA) - Poslovanje, konsolidacija, ali i razvojni projekti Rudnika uglja „Kreka“, bili su tema razgovora na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra privrede Asmira Hasića sa generalnim direktorom Rudnika Osmanom Blekovićem i izvršnim direktorima Dževadom Ćosićkićem i Eldarom Huseinovićem.

Na jednoj od posljednjih sjednica Vlada je dala saglasnost na tekst protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih, a neuplaćenih koncesionih naknada, što je također bila jedna od tema razgovora. Članovi Uprave Rudnika su izrazili zadovoljstvo što je Vlada usvajanjem ovog teksta protokola pokazala dobru volju da pomogne Rudniku, a iz Vlade je istaknuto očekivanje da će "Kreka" nastaviti poštivanje protokola, a što je jedan od uslova za potpisivanje novog ugovora o koncesiji za eksploataciju uglja.

 - Vlada je svjesna značaja svih rudnika, pa i "Kreke", za Tuzlanski kanton, Federaciju BiH i državu BiH u cjelini i voljna je pomoći, ali u okvirima zakonskih mogućnosti - složili su se premijer Tulumović i ministar Hasić.

Na sastanku se razgovaralo i o realizaciji zajedničkog projekta Rudnika "Kreka" sa Sodom Sisecam, a u vezi sa rekultivacijom rudničkog zemljišta, kojim bi se riješio i problem taložnice Sisecam Sode. Predstavnici "Kreke" su premijera Tulumovića i ministra Hasića informisali da realizacija ovog projekta teče na zadovoljstvo oba privredna društva, te da njegova realizacija doprinosi učvršćivanju poslovnih odnosa Sode i Rudnika.

S obzirom na potrebe stambenih i poslovnih zona u Tuzli, Živinicama i Lukavcu, učesnici sastanka su se usaglasili da je u narednom periodu neophodno utvrditi stvarne eksploatacione potrebe Rudnika. Poriječima predstavnika Rudnika, trenutno važeće eksploatacione zone datiraju iz 1962. godine.

- S bzirom da dugoročne strategije Rudnika nisu usmjerene prema urbanim zonama, prije svih Tuzle, te neperspektivne zone bi se trebale ispisati iz eksploatacionih polja, što bi bio prvi korak i stvaranje preduslova za izmjene prostornih planova i stvaranje preduslova za dalji privredni i društveni razvoj lokalnih zajednica - rekao je direktor Bleković.

Naglašeno je da Rudnici uglja "Kreka" danas posluju prilično stabilno, ali da problem i dalje predstavljaju stara dugovanja, nastala prije više od deset godina. U tom smislu, potpisivanje protokola kojim se ta dugovanja reprogramiraju za naredni period, stvaraju se preduslovi za konsolidaciju Rudnika, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Premijer TK ambasadorici Lagerlöf čestitao ulazak Švedske u NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo