Kultura     | 11.11.2019. 15:23 |

Beč glavni grad muzike u 2020. godini

FENA Saopćenje

BEČ, 11. novembra (FENA) - Beč će naredne godine biti glavni grad muzike, a povod je obilježavanje 250. rođendana jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih kompozitora Ludwiga van Beethovena.

Proslava tog jubileja, osim u njegovom rodnom gradu Bonnu, bit će i u austrijskoj metropoli gdje je slavni muzičar živio od 22. godine do smrti - 1827. godine.

- Beethoven je rođen u Bonnu, ali je kod nas toliko dugo živio i stvarao da ga smijemo smatrati svojim - rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig, u okviru konferencije za medije kojom je najavljeno svečano obilježavanje jubileja 2020. godine.

U čitavom gradu obilježavat će se rođendan slavnog kompozitora.

- Beč je, kao svjetski grad muzike, bez Beethovena teško zamisliti - dodao je Ludwig, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo, Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Osim tog muzičkog velikana, prezentacija Beča kao glavnog grada muzike pod motom "All Ears On Vienna", odnosit će se i na renomirane muzičke institucije i manifestacije te muzičke zvijezde našeg doba s bečkom vezom, kao što su Aleksey Igudesman, Billy Joel, Juya Wang ili Hans Zimmer.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo