Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 16:02 |

Crveni križ pružio 2.387 usluga prve pomoći migrantima i tražiocima azila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11.novembra (FENA) - Članovi mobilnih timova Crvenog križa tokom oktobra pružili su 2.387 usluga prve pomoći i psihosocijalne podrške u okviru humanitarnog zbrinjavanja migranata u tranzitu i tražioca azila.

Struktura Crvenog križa u Bosni i Hercegovini, svakodnevno teži poboljšanju uslova, naročito za osobe kojima je neophodna i zdravstvena pomoć. 

Uz podršku partnera, a posebno Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i Danskog vijeća za izbjeglice, koje se finansira iz ECHO sredstava, mobilni timovi i ekipe prve pomoći djeluju na području Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i na području Zvornika i Bijeljine.

- Naši timovi svakodnevno pružaju pomoć migrantima i tražiocima azila, koji najčešće imaju rane, grčeve, bolove u mišićima, kao i scabies. Tokom oktobra imali smo 424 intervencije prve pomoći i pružili smo 1.963 usluga psihocijalne podrške. Ekipa u Ključu pronašla je i jednog migranta bez svijesti, a brzom reakcijom te saradnjom s lokalnom zdravstvenom ustanovom osobi je spašen život i zadržana je na liječenju - naglasio je koordinator zdravstvenih aktivnosti mobilnih timova u Crvenom križu Jasmin Nikšić.

Rad mobilnih timova izuzetno je važan, posebno jer se podrška pruža onima koji se nalaze izvan kampova, na ulicama, u parkovima i na putevima.

Osim usluga pružanja prve i prihosocijalne pomoći, Crveni križ pruža podršku u osiguranju smještaja, hrane, odjeće, higijenskih uvjeta te aktivnosti fokusiranih na obnavljanje porodičnih veza, saopćeno je iz Crvenog križa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Crveni križ Federacije BiH dodijelio 179 priznanja za dobrovoljne davaoce krvi

Održano 24. Federalno takmičenje iz pružanja prve pomoći

Crveni križ FBiH: Tuberkuloza ostaje jedan od najsmrtonosnijih zaraznih ubica na svijetu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom