Ekonomija     | 11.11.2019. 17:27 |

Memorandum Privredne komore FBiH, turskog IZFAS-a i sajma Energa (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine, kompanija Fair Services (IZFAS) iz Izmira kao jedan od najvećih organizatora sajmova u Turskoj, te predstavnici sajma Energa iz Bosne i Hercegovine potpisali su Memorandum o razumijevanju u Sarajevu u sjedištu federalne privredne komore.  

Potpisnici su predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, uime projekta Energa predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović te uime IZFAS-a zamjenik generalnog direktora Onur Fatih Gokcedag.

Kako je navedeno, Memorandum između ostalog znači nastavak suradnje s turskim IZFAS-om.

Predsjednik Privredne komore FBiH je u izjavi novinarima podsjetio da je ta institucija partner mnogim specijalističkim sajmovima u Bosni i Hercegovini, među njima sajmu Energa koji se svake godine održava u junu.

- Upravo aktivnostima sa sajmom Energa, s partnerskim sajmom MINEX koji organizira IZFAS u Izmiru, imali smo jednu vrstu ugovora o pružanju slobodnog prostora za promociju naše priče Energa u Izmiru i izmirske priče MINEX-a ovdje u Sarajevu. Baš po tom načinu ugovora, prije nekoliko sedmica smo boravili na ovogodišnjem sajmu MINEX te dogovorili nastavak saradnje u koju želimo da uključimo još specijalističkih sajmova u Bosni i Hercegovini - Jašarspahićeve su riječi.

Osim ugovora između Privredne komore i IZFAS-a, ovom prilikom su ugovor potpisali predstavnici organizatora sajmova IZFAS i Energa isključivo zbog sajma MINEX koji je također turski sajam industrije, energije i rudarstva.

- Cilj je povezati naše specijalističke sajmove s nekim od najvećih u regiji te mislimo da je ovo dobar put, način kako se domaći sajmovi mogu održati i jačati putem ovakve vrste ugovora, ustupanjem prostora na bazi reciprociteta - izjavio je također predsjednik Privredne komore FBiH.

Predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović je uime projekta Energa kazao da današnje potpisivanje ugovora s turskim sajmom IZFAS nastavlja uspješnu suradnju sajamskog projekta Energa i specijaliziranog sajma MINEX, u organizaciji turskog IZFAS-a.

- Prije dvadasetak dana smo u posjeti Turskoj imali vrlo uspješan nastup bosanskih kolektiva, po prethodnom ugovoru, baziranom također na reciprocitetu, što daje sjajne prilike domaćim privrednim subjektima iz sektora energetike za kvalitetan nastup ne samo na turskom već i azijskom i svjetskom tržištu budući da je turski sajam MINEX jedan od najvećih sajmova te vrste u svijetu - rekao je Alidžanović.

Nakon šest uspješnih godina razvijanja projekta Energa u Tuzli, taj projekta je praktično preseljen u Sarajevo te se sajam održava svakog juna u dvorani Skenderija, podsjetio je Alidžanović.

Potpisnik Memoranduma uime turskog IZFAS-a Onur Fatih Gokcedag naglasio je značaj bosanskohercegovačkog tržišta za Tursku te dodao da su privrednici dviju zemalja postavili cilj, a to je - napraviti razmjenu od milijardu dolara.

U tom kontekstu su stavljeni na raspolaganje svi resursi, od komorskih sistema privatnih kompanija ponaosob. 

- Nadamo se da će naše dvije kompanije, pod patronatom Privredne komore Federacije BiH, odraditi dobar posao - poručio je podsjećajući da je današnjem potpisivanju ugovora prethodio dvogodišnji period upoznavanja privreda dviju zemalja, zbog čega partneri nisu strani jedni drugima jer već dvije godine surađuju, kako u BiH tako i u Turskoj.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3641/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NC6oWSW4QoGFojzS_7pTUuYTqo-R_4Yj?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

VTKBiH objavila 'Kalendar sajmova i manifestacija u Bosni i Hercegovini'

VTKBiH - Poziv za poslovnu posjetu sajmovima u Turskoj

Ministarstvo privrede KS nastavlja podršku poslovnim i sajamskim aktivnostima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo