Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 20:24 |

Džaferović: Nije problem što OHR postoji, nego što ne vrši svoju funkciju

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) -  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i da nije problem to što on postoji, nego je problem to što ne vrši svoju funkciju.

Gostujući večeras u Vijestima Al Jazeere Džaferović je prokomentirao sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) gdje se danas ponovo poziva da se vrate nadležnosti RS-u koje su, kako tvrde iz SNSD-a, neustavno prenesene na BiH.

- To što radi NSRS danas na incijativu SNSD-a i Dodika je nešto što je potpuno bespotrebno i dodatno opterećuje ionako opterećenu političku klimu unutar BiH. Na ovakav način se ne rješavaju ova pitanja. Ne može NSRS diktirati hoće li postojati Ured visokog predstavnika ili neće, kao što ne može NSRS da kaže ove nadležnosti ćemo da vratimo, a ove nećemo itd – kazao je Džaferović.   

Po njegovim riječima, to što vidimo danas u NSRS može da bude jedna velika predstava, da se razumije i kao politička utakmica između opozicije iz RS-a i Dodika, ali može da bude i nešto vrlo ozbiljno.

 - Ja tu stvar posmatram jako ozbiljno jer uslijed nedjelovanja međunarodne zajednice, nevršenja njene funkcije po Dejtonskom mirovnom sporazumu, Dodik kao i još neki druge antibosanske političke snage su podigle glavu i misle  da mogu da realiziraju svoje ciljeve. Ja im mogu i ovom prilikom poručiti da se kanu tog posla i da nikada u tome neće uspjeti. Jedino što mogu da urade ovakvom akcijom je da podriju Dejtonski mirovni sporazum. Ako bude doveden u pitanje Dejton onda će biti dovedeno u pitanje prvo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, a država BiH je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Džaferović.

Napomenuo je da je u interesu Repubike Srpske i zvaničnika iz tog entiteta, srpskog naroda i svih naroda koji žive u RS-u i cijeloj BiH da se poštuju postojeća rješenja koja imamo u BiH.

Na pitanje da li će se BiH priključiti tzv. mini Shengenu Džaferović je odgovorio da treba znati sve detalje, te da takve incijative ili pozivi moraju biti službeni.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvan je na sastanak u Ohridu, ali Predsjedništvo BiH koje vodi vanjsku politiku još o takvoj inicijativi nije obavješteno. Morali bi da znamo o čemu razgovaramo pri čemu je pozicija BiH jasna. BiH se zalaže za regionalnu saradnju i tu nema dilema, međutim ta regionalna saradnja mora biti kompatibilna sa našim evropskim putem i najbolje je da se to odvija kroz već poznate formate koje je ustanovila EU za saradnju u regionu zapadnog Balkana, kao što su Berlinski proces, CEFTA itd. – kazao je Džaferović.    

Mini Shengen, naglasio je, ne može ni na koji način da bude zamjena za evropski put BiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Narodna skupština RS usvojila Programa rada za 2024.

Počela redovna sjednica Narodne skupštine RS, na dnevnom redu 20 tačaka

NSRS usvojio Nacrt zakona o imunitetu RS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo