Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 21:10 |

Predstavljana knjiga 'Kako (pro)voditi ljubav' Vahide Djedović

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Knjiga "Kako (pro)voditi ljubav“ psihoterapeutkinje i spisateljice Vahide Djedović predstavljena je večeras u Sarajevu. 

Na promociji, organiziranoj i u formi komunikacije s publikom, fokus je bio na psihoterapeutkinjinoj tvrdnji da velike, sudbinske odluke, poput onih o vjenčanju, ne treba donosti u tzv. romantičnoj fazi ljubavi u vezi muškarca i žene jer je velika zaljubljenost zapravo stanje uma kad je prednji dio mozga, inače 'zadužen' za odluke, tada blokiran povišenim nivoom dopamina.

Ipak, skloni smo donošenju odluka baš tada misleći da je 'romantična ljubav' osnova za stupanje u brak, što nas može, mada ne bezuslovno, odvesti u pogrešan smjer koji postaje očit s neminovnim padom dopamina, u fazi realiteta.

Autorica prenosi iskustva iz vlastite psihoterapeutske prakse da je najteže raditi s klijentima kad se obrate zbog problema u fazi jake zaljubljenosti. Zadatak terapeuta je tada vrlo težak jer, kako je kazala, i prema naučnim tvrdnjama, to stanje liči na osjećaj „kao da se našmrčemo kokaina“.

Jedna od suštinskih poruka autorice je da nas o emocijama niko ne uči, a trebalo bi, pa i uvrštavanjem ove tematike u obrazovani proces.

- Za sreću je puno važnija emotivna inteligencija od one kognitivne - rekla je Djedović. 

Njenu knjigu promovirali su socijalni antropolog s RMIT Universityja iz Melbourna Hariz Halilović te lingvistica Aida Kršo iz Instituta za jezik. Moderirala je Meliha Mulahalilović Žiško.

Knjiga Vahide Djedović "Kako (pro)voditi ljubav" predstavljena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta