Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 22:53 |

U NSRS-u cjelodnevna oštra rasprava vlasti i opozicije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.novembra (FENA) – Cjelodnevna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) o Informaciji o, kako je navedeno, "neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS", pokazala je suprostavljene stavove vlasti i opozicije u tom bh. entitetu.

Burna rasprava uz često odstupanje od tačke dnevnog reda, obilovala je međusobnim optužbama zvaničnika RS-a, iz vladajućeg SNSD-a, i poslanika SDS-a i PDP-a.

Opozicionari su odbili prijedlog lidera SNSD-a Milorada Dodika da podrže pripremljenu informaciju, uz njenu doradu, kao i zajedničke zaključke.

Poslanici vladajuće većine u entitetskom parlamentu predložili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva, kako je navedneo, očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta.

- U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljenom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusru – navodi se u predloženim zaključcima SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, te NDP.

Dodaje se i da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji nisu u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini te će nastaviti djelovati u skladu sa osnovnim ustavnim načelom prema kojem je Bosna i Hercegovina nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

- Stavovi i aktivnosti koji nisu u skladu sa ovim osnovnim ustavnim načelom dovode do narušavanja ustavno-pravnog ustrojstva Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, te ugrožavaju mir i stabilnost - stoji u predloženim zaključcima.

Također se dodaje da svaki udar na konstitutivne narode i ravnopravne entitete parlament smatra udarom na sam Dejtonski sporazum i ustavno-pravnu strukturu složene državne zajednice BiH.

- Narodna skupština RS će reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog sporazuma - istaknuto je u predloženim zaključcima.

Po ranijim najavama, zaključke, kada se o njima bude glasalo, neće podržati poslanici opozicije.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz vladajuće većine.

U parlamentu su se dana su se danas obratili lideri parlamentranih stranaka te entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta