Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 06:50 |

Ramić: Usvojeni zaključci NSRS osim medijske prašine neće imati preveliki uticaj

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.novembra (FENA) – Predsjednik Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ u Narodnoj skupštini RS Edin Ramić upozorio je da bi entitetski parlament, umjesto stvari na koje ne može da utiče, trebalo da razmatra loš socijalno-ekonomski položaj RS, koji je mnogo gori od onog u drugom bh.entitetu.

Precizirao je da je BDP po glavi stanovnika u RS 1.000 eura manji nego u Federaciji BiH, a plaće i penzije za 15 do 20 posto manje.

Svaki stanovnik RS je, kaže, za 1.000 eura je zaduženiji nego onaj u FBiH.

- Dug u zdravstvu RS je prešao iznos od milijardu KM, čak je i upitno održavanje sistema primarne zdravstvene zaštite. Podsticaji u poljoprivredi su 10 do 15 posto manji nego u FBiH. Akumulirani gubitak Željeznica RS je 78 miliona KM, s kratkoročnim obavezama od 230 miliona KM. Bankarski sistem je, zbog propasti Banke Srpske i Bobar banke u kolapsu. Zbog finansijske nestabilnosti više od 15 vodećih firmi je svoje sjedište premjestilo iz RS u FBiH. To su teme za posebnu sjednicu Narodne skupštine, a ne pokušaj da se bavimo stvarimo na koje realno ne možemo uticati – rekao je Ramić.

Tokom rasprave o "Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS", naglasio je da materijal za raspravu predstavlja jednostrano, selektivno i tendenciozno gledanje na stanje u BiH i pun je protivriječnosti.

Sama rasprava je, kaže, bila s ciljem sticanja nekih jeftinih političkih poena i neće donijeti nikakav naročit rezultat ni Narodnoj skupštini RS, niti vladajućoj koaliciji.

Usvojeni zaključci, kako je dodao, osim podizanje određene medijske prašine neće imati neki preveliki uticaj.

Ramić je ukazao na članove Ustava BiH o dodatnim nadležnostima, po kojima će BiH preuzeti nadležnosti u onim stvarima o kojima se postigne saglasnost entiteta te stvarima koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti, međunarodnog subjektiviteta BiH, te u skladu s podjelom nadležnosti među institucijama BiH, dodatne institucije mogu biti uspostavljane prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti.

Istakao je da se određene ustavne odredbe mogu staviti van snage na isti način i kako su usvojene.

Ramić i poslanici Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" nisu prisustvovali glasanju o zaključcima, koje je predložila vladajuća većina nakon rasprave na posebnoj sjednici NSRS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Eurozastupnik Nemec: Inicirana rasprava o izborima u Srbiji kako bi došlo do neovisne istrage

Hrvatska: Oporba podržava umirovljenje vojnika s 50 godina, desnica za vraćanje vojnog roka.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo