Svijet     | 12.11.2019. 08:06 |

Turska neće odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu

FENA Internet

ANKARA, 12. novembra (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da Ankara nikada neće odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu.

"Besmisleno je očekivati da će se naša država povinovati pred prijetnjama i odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu. Niko ne treba ni sumnjati da ćemo nastaviti naše istraživačke i bušotinske aktivnosti kao i dosad", navodi se u saopćenju upućenom nakon što je Vijeće za vanjske poslove Evropske unije usvojilo okvirni dokument o mjerama koje se odnose na aktivnosti bušenja (eksploatacije plina) od strane Turske u istočnom Mediteranu, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je također navelo da u istočnom Mediteranu djeluje prema normama međunarodnog prava te u skladu s pravima i interesima kiparskih Turaka.

Nadalje se dodaje da Turska nikada neće odustati od zaštite prava i interesa kiparskih Turaka uprkos svim, kako se navodi, nedozvoljenim koracima Evropske unije.

U saopćenju se kaže da su Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar od 2004. godine konstantno djelovali konstruktivno kako pitanje oko resursa plina u istočnom Mediteranu ne bi izazvalo daljnje tenzije nego kako bi doprinijelo sveukupnoj stabilnosti u regionu.

"Vlasti kiparskih Grka i EU, koja zauzima maksimalističku poziciju, ne žele vidjeti činjenice, niti donijeti odluku u skladu s međunarodnim pravom i pravdom", dodaje se u saopćenju te se navodi da Turska nikada neće dozvoliti jednostranu uzurpaciju njenih prava.

Na kraju je naglašeno da je EU degradirala i svoju ulogu neutralnog aktera u rješavanja kiparskog pitanja te da je pokazala da ne zauzima konstruktivan i koristan stav u vezi s dešavanjima u istočnom Mediteranu.

Evropska unija tvrdi da su aktivnosti bušenja u istočnom Mediteranu koje provodi Turska ilegalne zbog čega je poduzela određene mjere protiv zvanične Ankare.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana