Svijet     | 12.11.2019. 10:14 |

Francuska policija rastjerala stotine katalonskih demonstranata

FENA Internet

LA JONQUERA, 12. novembra (FENA) - Francuska policija u utorak ujutru je rastjerala stotine katalonskih demonstranata koji su skoro 24 sata blokirali veliki autoput koji povezuje tu špansku regiju s Francuskom.

Policija je na francuskoj strani graničnog prijelaza La Jonquera  potisnula demonstrante na špansku stranu, uklanjajući blokade s autoputa AP-7, koji povezuje Francusku s južnom Španijom, koji je bio blokiran u oba pravca. 

Kamioni i ostala vozila preusmjeravani su na manje ceste dok su demonstranti postavljali betonske barijere na autoput i postavili su binu kako bi održali  koncerte.

Kataloniju potresaju masovni protesti otkako su duge zatvorske kazne izrečene sredinom oktobra za devet separatističkih čelnika koji su učestvovali u neuspjelom pokušaju secesije u 2017.

Upitan šta katalonska policija namjerava  učiniti s demonstrantima vraćenim s francuske strane granice, čelnik katalonske vlade Qaim Torra izjavio je da nema nikakvog razloga da se podignu optužbe.

- Tražili smo da se ta operacija izvede s izuzetnom pažnjom kako niko ne bi bio povrijeđen - kazao je on za Radio Catalunya, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'