Ekonomija     | 12.11.2019. 11:12 |

Švedska i SAD kroz FARMA II podržale više od 1.300 poljoprivrednih organizacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Projekt razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, kao nastavak ranijih zajedničkih aktivnosti podrške poljoprivredi koje su podržali USAID i Ambasade Švedske, a koji je pokrenut u januaru 2016. godine, podržao je više od 1.300 organizacija iz privatnog sektora kroz obuke, studijska putovanja, promociju, certifikaciju i brojne druge aktivnosti.

Također, kroz ovaj program je više od 200 institucija i organizacija iz javnog sektora sudjelovalo u treninzima i programima usavršavanja.

- USAID/Sweden FARMA II projekt je podržao bh. institucije u izradi i usvajanju Okvirnog dokumenta Strateškog plana ruralnog razvoj za BiH, a uz potporu projekta te kroz saradnju relevantnih institucija BiH i privatnog sektora, osigurano je odobrenje Evropske komisije za izvoz pilećeg mesa, proizvoda od piletine i jaja za preradu u zemlje EU - stoji u posljednjem pregledu rezultata USAID/Sweden FARMA II projekta.

Organizacije poljoprivrednih proizvođača koje su dobile podršku FARMA II projekta kroz grantove i/ili tehničku podršku realizirale su više od 46,9 miliona KM investicija u poljoprivredni sektor, kreirale 811 novih radnih mjesta, a bilježe i značajan porast prodaje u odnosu na 2015. godinu od 23,95 posto i rast izvoza od 53,39 posto.

- Projekt uspješno sarađuje s poljoprivrednim organizacijama iz sektora peradarstva, voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, pčelarstva i mljekarstva. Uprkos izazovima sa vremenom u svakom od ovih sektora zabilježeni su pozitivni pomaci u posljednje tri godine, uz sve veću svijest proizvođača o potrebi osiguranja visokih standarda koji će im omogućiti izvoz. Tako smo kroz naše aktivnosti u prve tri godine projekta podržali 36 pravnih lica i 425 farmera da osiguraju relevantne certifikate kvaliteta u skladu s međunarodnim standardima, a taj broj i dalje raste - dodali su iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Projekt nastavlja svoje aktivnosti i u 2020. godini, kada se očekuje nastavak realizacije grantova, ali i provedba brojnih aktivnosti vezanih za promociju i povećanje prodaje, diverzifikaciju, razvoj proizvoda i povećanju izvoza prema tržištima regije i svijeta, saopćeno je iz tog projekta.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

TK - Očuvanje pčelinjeg fonda je cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

Za 16 bh. poljoprivrednika i preduzeća 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava

Košarac: Isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH na rusko tržište

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom