FENA biznis     | 12.11.2019. 10:41 |

Studija Bečke privredne komore - Firmama potrebno 12.400 tehničara

FENA Saopćenje

Rezultati "Studije o potrebama obrazovanja 2019" koje je Bečka privredna komora (Wirtschaftskammer Wien) sprovela među 1.000 najvećih firmi u gradu pokazala je da je dobro obrazovanje glavni faktor za uspjeh na radnom tržištu, a posebno za tehnička zanimanja. U narednih tri do pet godina bečkim će firmama biti potrebno 12.400 tehničara svih stepena obrazovanja, od kvalificiranih radnika srednje stručne spreme do univerzitetskih tehničkih kvalifikacija. Posebno se ističe interes za apsolventima visokih stručnih škola.

Većina ispitanih firmi je na pitanje o mjerama poboljšanja u obrazovnim ustanovama navela potrebu za više praktične nastave i više interakcije s privredom tokom obrazovanja.

To za Grad Beč znači više mjesta u strukovnim školama i više mjesta za praksu. Samo u posljednjih pet godina grad je dobio 530 novih razreda u oblasti obaveznog obrazovanja. Prema procjeni gradskog resora za obrazovanje starosna grupa od 15 do 19 godina u narednih 15 godina bit će veća za 10.000 mladih.

Anketirane firme koje upošljavaju 65.000 osoba, ili 15 odsto zaposlenih u Beču, odgovorile su da digitalizacija u velikoj mjeri utječe na odabir kadrova. Teme kao generisanje informacija, sigurnost podataka i digitalizacija radnih procesa postale su tražene kompetencije. Poslodavci zbog toga smatraju da se i brojne "e-vještine" trebaju uvrstiti u sve forme i stepene obrazovanja.

 
Kontakt informacije:

 

Eurocomm-PR Sarajevo
Fra Anđela Zvizdovića 1/ B-11
fetic@eurocommpr.ba
+387 33 295 304
+387 61 201 355
www.eurocommpr.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Beču predstavljen 'živi kovčeg' od gljiva

Beč bilježi najveći porast stanovništva od 2017. godine

Jubilarni bečki 'Ledeni san' u znaku je zaštite okoliša bit će otvoren večeras

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo