Regija     | 12.11.2019. 13:35 |

Slovenske lokalne vlasti protiv premještanja Gorenja iz Velenja u Ljubljanu

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 12. studenoga (FENA) - Nakon što je kineska korporacija Hisense, vlasnik slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje, nedavno najavila da će upravu, odnosno administrativni dio te tvrtke iz Velenja premjestiti u Ljubljanu, u sklopu preustroja svojih predstavništava u Europi, tome su se suprotstavili sindikati u tvrtki, a lokalne vlasti pozvale su na intervenciju i premijera Marjana Šareca.

 Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič, nekadašnji zastupnik u parlamentu i utjecajni član socijaldemokratske stranke, napisao je u pismu upućenom predsjedniku vlade da su Velenjčani i zaposleni u Gorenju  "zabrinuti aktivnostima i namjerama" Gorenja, odnosno njegovih vlasnika, budući da je ta tvrtka sa skoro dvije tisuće zaposlenih i 70-godišnjom tradicijom od velike važnosti za grad i regiju koja mu gravitira.

 "Trenutna situacija u poduzeću, planovi novoga vodstva i raspoloženje među zaposlenima daleko su od onoga što su novi vlasnici obećavali kad su ušli u Gorenje. Nakon što je Hisense prije godinu dana kupio Gorenje stanje je već postalo kritično", naveo je u pismu Kontič.

 Jednakim je riječima stanje u Gorenju opisao i predsjednik sindikata zaposlenih Žan Zeba, nakon što ga je o planovima s preseljenjem upravnog dijela u Ljubljanu obavijestio predsjednik uprave Chao Liu, navevši da će u Velenju ostati proizvodnja i razvojni odjeli, dok se u Ljubljanu seli uprava za sve Hisenseove kompanije u Europi.

 Lokalne vlasti mole premijera da intervenira kod Hisensea kako do izmještanja uprave u Ljubljanu ne bi došlo te navode da je "centralizacija" jedna od "boljki" Slovenije, jer su sve važne institucije i državna tijela, pa i velik dio sjedišta kompanija, baš u prijestolnici, dok se ruralna područja i provincija zanemaruju.

 Prema podacima koje prenose mediji, od stotinu najvećih slovenskih kompanija njih najmanje 50 imaju središte u  Ljubljani, u kojoj je na raspolaganju 220.000 radnih mjesta, nešto manje od broja stanovnika Lubljane, u koju se na posao voze ljudi iz šireg radijusa oko nje.

 To je problematično u provinciji, osobito na istoku gdje je stopa nezaposlenosti izraženija, pa i u većim gradovima poput Maribora. U tom su se gradu nedavno pojavile informacije da će i druga najveća slovenska banka, mariborska NKBM, uskoro iz Maribora sjedište prebaciti u Ljubljanu, jer širi svoju mrežu poslovnica u sklopu nastojanja svog novog vlasnika, američkog fonda Apollo, da u cijeloj državi može konkurirati većim bankama poput Nove LJubljanske banke (NLB), navode slovenski mediji, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana