Regija     | 12.11.2019. 13:41 |

Azimov: Hrvatsko predsjedanje može unaprijediti odnose između Rusije i EU-a

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 12. studenoga (FENA) - Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a može pomoći uspostavi boljih odnosa i kvaliteti dijaloga između EU-a i Rusije, rekao je u utorak veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov na konferenciji "Plin - energent budućnosti".

 Ustvrdivši da i Europa i Rusija gube sankcijama (uvedenima Rusiji zbog Krima), Azimov je na konferenciji u organizaciji Večernjeg lista kazao kako predlaže da se u Hrvatskoj tijekom njezina predsjedanja EU-om u prvoj polovici iduće godine održi međunarodna energetska konferencija koja bi okupila europske i ruske stručnjake i koja bi bila početak dijaloga između dviju strana.

 Hrvatska bi tako bila spona koja bi ih ponovno povezala, rekao je Azimov.

 Dodao je da zemlje EU-a zbog sankcija Rusiji godišnje gube 200 milijardi eura.

 "Rusija i Europa trebaju uspostaviti snažniju gospodarsku suradnju", naveo je Azimov dodavši kako se nada da će "na kraju ipak razum prevladati".

 "Više od 60 godina Rusija je Europi jamac sigurne opskrbe energijom", naglasio je, dodavši da svake godine i do Hrvatske dođe dvije milijarde kubnih metara plina "po vrlo dobroj cijeni".

 Europskim kupcima Rusija godišnje dostavi više od 210 milijardi kubnih metara plina s tendencijom rasta na 240 milijardi do 2030. godine.

 Azimov je ustvrdio da SAD snažno lobira kako bi u Europi završilo što manje ruskog plina, ali i da energetska sigurnost EU-a ipak dobrim dijelom ovisi o plinu iz Rusije.

 Hrvatska je, kao je rekao, "disciplinirana članica EU-a, no trebala bi gledati i svoje interese". Istaknuo je da "nema problem" s krčkim LNG terminalom, ako ga Hrvatska sama želi. Tvrdi, međutim, da SAD, uz sva svoja lobiranja, nije uložio ni cent u izgradnju tog terminala, ali i da slični terminali u Europi koriste u prosjeku tek jednu četvrtinu svog kapaciteta. Tvrdi da će ruski plin biti jeftiniji od plina iz krčkog terminala.

 "Rusija nikada i ni u jednoj zemlji ne koristi plin kao političko sredstvo. Ne postoji ni jedan primjer da se to ikada dogodilo. Nikada se ne petljamo u međunarodne odnose Hrvatske s drugim zemljama", kazao je Azimov, rekavši da Rusija želi fer borbu te da je uvijek bila pouzdan partner svima.

 Siguran je da će se ruska strana uvijek držati ugovora i da isporuka plina nikada neće doći u pitanje, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo