Kultura     | 14.11.2019. 15:47 |

Poezija za solidarnost sa autorima širom svijeta koji se suočavaju s progonom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - PEN Centar u BiH obilježit će Međunarodni dan pisaca u zatvoru, u petak u Multimedijalnom centru "Mak" u Sarajevu, čitanjem poezije u znak solidarnosti s piscima/spisateljicama i novinarima/kama koji se širom svijeta suočavaju s progonom zbog svoga rada i djelovanja.

Najavljeno je da će u tom događaju sudjelovati Asmir Kujović, Andrea Lešić, Hadžem Hajdarević, Enver Kazaz, Adisa Bašić, Senadin Musabegović, Bjanka Alajbegović, Goran Simić, Šejla Šehabović.

- Međunarodni dan pisaca u zatvoru obilježava se 15. novembra. U  skladu s tim Međunarodni PEN Centar poziva na hitne međunarodne reakcije da bi se zaštitili pisci i spisateljice i novinari/ke širom svijeta, koji su sve češće na meti kako vladinih, tako i nevladinih aktera i to samo zbog svog rada i javnog angažmana - navode iz PEN Centra u BiH.

Svake godine Međunarodni PEN Centar posebno izdvaja slučajeve pet progonjenih pisaca/spisateljica, bilo da su u zatvoru, suočeni s progonom ili na drugi način ugroženi, koji su indikativni za vrstu prijetnji i napada s kojima se suočavaju pisci i novinari širom svijeta. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PEN Centar: Prijedlog zakona o kriminalizaciji klevete mora biti odbačen

PEN Centar u BiH - Svjetski dan poezije 2022: glasovi ukrajinskih pjesnika i pjesnikinja

Poezija za solidarnost sa autorima širom svijeta koji se suočavaju s progonom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom