Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 15:40 |

Zadrugarstvo urediti zakonom na federalnoj ili državnoj razini - okrugli stol

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 12. studenoga (FENA) - Ministar za pitanja branitelja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Oliver Soldo najavio je da će županijske vlasti uputiti inicijativu da se oblast zadrugarstava uredi zakonom o zadrugarstvu na federalnoj ili državnoj razini.

Ministar Soldo to je kazao u izjavi za medije nakon okruglog stola "Razvoj braniteljskog zadrugarstva i drugih oblika poduzetničkog organiziranja branitelja na tržištu rada".

- Zaključak koji je proizašao iz današnjeg okruglog stola je da je potrebno srediti legislativu o braniteljskom zadrugarstvu te da je potrebno snažnije uključivanje viših razina vlasti kada su u pitanju potpore i poticaji braniteljima proizvođačima - kazao je ministar Soldo.

Podsjetio je da Vlada HNŽ-a godišnje izdvaja 250.000 maraka za razvoj braniteljskog zadrugarstva, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva te branitelje poljoprivrednike, a pored toga za tu se populaciju osigurava edukacija kako bi se izdvojena sredstava utrošila što kvalitetnije i efikasnije.

Tako se na današnjem okruglom stolu, među ostalim, razgovaralo i o lancu opskrbe, kako bi se razmotrile mogućnosti plasmana proizvoda iz braniteljskih zadruga na lokalno tržište.

Zadružni revizor Zadružnog saveza FBiH Nagib Hadžić kazao je da je u Federaciji BiH registrirano 609 zadruga te da taj sektor bilježi veliki napredak.

- Zadrugarstvo je priznato u svijetu kao najkvalitetniji organizacijski oblik za organizaciju ljudi, pogotovo u poljoprivredi. U prostoru između javnog i privatnog sektora, zadrugarstvo je u Europi priznato kao treći sektor - istaknuo je Hadžić te dodao kako taj model organizacije otvara mogućnost zapošljavanja velikog broja osoba.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

EU se slaže sa oštrijim ograničenjima na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta